Jól hajrázott az EBay

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 01. 22. 00:01

A karácsonyi szezon jól sikerült az EBay internetes aukciós- és kereskedő háznak. Nyereségén nagyot lendített a PayPal online fizetési rendszer sikere és a Skype telefonszolgáltató eladása. A decemberrel zárult negyedév 1,4 milliárd dolláros profitot hozo

2008. hasonló időszakában csupán 367 millió dollár volt az amerikai cég nyeresége. A most zárult karácsonyi szezonban 2,4 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le az EBay. John Donahoe vezérigazgató elégedetten nyilatkozott a fejlődésről, de óva intett a túlzott lelkesedéstől.
Az EBay kereskedelmi platformja meg tudta őrizni piaci pozícióját, míg a cég online fizetési alkalmazásai, a PayPal és a Bill Me Later 28 százalékkal 795 millió dollárra növelték bevételüket az egy évvel ezelőttihez képest. Ebben közrejátszott, hogy novemberben az EBay a szoftverfejlesztők számára is lehetővé tette a csatlakozásukat az PayPal fizetési rendszerhez, s ezzel eddig 12 ezrek éltek is. Most először fordult elő, hogy az EBay-n kívüli felhasználók nagyobb forgalmat bonyolítottak le a PayPallal, mint az EBay saját kereskedelmi platformját használók.
Az e-kereskedelmi szolgáltatások 15 százalékkal magasabb, 1,5 milliárd dolláros bevételhez segítették az EBay-t, ennek 60 százaléka már az Egyesült Államok határain kívülről származott. A cég az európai kereskedőket alacsonyabb belistázási díjjal próbálja megnyerni magának, s a jelek szerint ez a taktikája bevált.
Az EBay felületén kötött üzletek összértéke – a járműeladásokat leszámítva – 24 százalékkal 14,2 milliárd dollárra gyarapodott. Ebben közrejátszott a szoftverfejlesztésekkel sokkal egyszerűbbé tett termékkeresés, s az ingyen házhoz szállítást kínáló kereskedőknek adott árkedvezmény. A kereskedők nyilvános minősítési rendszerével pedig a felhasználói bizalmat sikerült növelni, azaz tűnőben a rendszer használatától való idegenkedés – írja a Népszabadság Online.


Kapcsolódó cikkeink