Jöhet a tárcaközi egyeztetés a turizmusról szóló törvényjavaslatról – hangzott el a hévízi átadón

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 21. 12:00

Pénteken zárul a turizmusról és vendéglátásról szóló törvény tárcán belüli egyeztetése, várhatóan két hét múlva pedig elkezdődik a tárcák közötti tárgyalása – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai főosztályának vezetője pénteken Hévízen, a Danubius Health Spa Resort Aqua szálloda 224 millió forintból megvalósított szolgáltatásbővítésének átadásán.

Nemes Andrea arról is beszélt, hogy az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) turizmusfejlesztési stratégiájának fontos része az új törvény, amelyre már régóta vár a szakma. E két fontos terület nagy lehetőségeket rejt a magyar gazdaság, valamint a kis- és középvállalkozások megerősítése szempontjából.

Elmondta, hogy hamarosan megjelenik a turisztikai attrakciók fejlesztésére szánt pályázat, november-december táján pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a szálláshelyek fejlesztésére vonatkozó pályázatot teszi közzé. Az ÚSZT Gyógyító Magyarország programjában leírtak megvalósítását segíti a várhatóan szintén az év végén megjelenő, az egészségturisztikai beruházásokat támogató pályázat, amely azt is szolgálja, hogy megerősödjön Magyarországon a határon átnyúló egészségügyi szolgáltatások piaca.

Nemes Andrea kitért arra, hogy az idei év első nyolc hónapjában országosan csökkent ugyan a vendégek és a vendégéjszakák száma, de ezzel ellentétesen a nyugat-dunántúli régióban növekedést mutatnak ezek az adatok. A szálláshelybevétel szintén a dunántúli területen nőtt, ami hozzájárul az ország gazdasági teljesítményéhez.

Úgy fogalmazott, hogy Budapest és Hajdúszoboszló után a harmadik legnagyobb vendégforgalmú Hévízen is szükség van további fejlesztésekre. A több mint egymillió vendégéjszakát regisztráló fürdőváros szállodái folyamatosan megújulnak, és ez az eredményekben is tükröződik, a város tavalyi 408 millió forintos idegenforgalmi adóbevétele a teljes magyarországi adat 5,6 százalékát jelenti.

Nagy Rita, az all inclusive ellátást kínáló hotel igazgatója a beruházásáról elmondta: a három ütemben, 224 millió forint költséggel megvalósított fejlesztés tavaly májusban kezdődött. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az ÚSZT pályázatából 67 millió forintos támogatást biztosított a 80 százalékot meghaladó foglaltságú hotel szolgáltatásbővítéséhez.

Az első ütemben felújították a gyógyászati részleget, amelyet új elektroterápiás kezelővel, sókamrával és három gyógytorna-teremmel egészítettek ki, valamint szaunákat építettek. A második fázisban tíz új masszázshelyiséget alakítottak ki, továbbá kozmetikai kezelőt, fodrászatot és pedikűrhelyiséget építettek.

A harmadik ütemben megújították a szaunarészleget, illetve épületbővítés eredményeként gyermekrészleget hoztak létre két medencével és bababarát kiszolgáló helyiségekkel. Az igazgató úgy fogalmazott: a beruházás révén háromgenerációs családi szállodává alakult a hotel, ahol a gyerekek, a szüleik és a nagyszülők is megfelelő elfoglaltságot találnak. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink