Jöhet a QR-kódos fizetés Magyarországon

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 24. 12:07

Magyarország a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján, technológiai elmaradottsága okán, átugrotta a csekkes fizetést, közvetlenül a bankkártyás fizetés felé lépve. Szemben ezzel, más országokban, mint például Szlovénia, még a kilencvenes években is gyakori volt a csekkhasználat, ami jelentős adminisztrációs terhet rótt az emberekre.

Gazdaságosabb fizetési mód

Kína esetében hasonlóan kihagyott egy technológiai lépést, azonban ott a bankkártyás fizetés helyett a QR kódos fizetés vette át a vezető szerepet. A QR kódos fizetés elterjedése lehetővé tette, hogy kikerüljék a hagyományos bankkártya-társaságokat, így Kínában az Alipay és a Wechat dominál.

Magyarországon, noha a bankkártyás fizetés a domináns, jelentős költségekkel jár: a kereskedők akár 3% díjat is fizethetnek tranzakciónként, ami jelentősen csökkenti a profitjukat. Ez motiválta a Magyar Nemzeti Bankot (MNB), hogy 2023 szeptemberétől minden banknak kötelezővé tegye a QR kódos fizetési mód nyújtását, amely olcsóbb és tranzakcióadó-mentes alternatívát kínál.

A QR kódos fizetés, amely azonnali utalást tesz lehetővé a vásárló és az eladó között, nem csak gazdaságosabb, hanem gyorsabb is. A fizetési mód neve „qvik”, ami a gyorsaságra utal, és a vásárlóknak semmilyen plusz költséget nem számítanak fel használatakor. Ezáltal, ha a kereskedők csak 1.5%-kal is olcsóbban tudják ezt a módot használni, mint a hagyományos kártyaelfogadást, jelentős előrelépés várható a bevezetés gyorsaságában.

Végül, bár a qvik logója talán nem nyerte el mindenki tetszését, a fizetési mód maga ígéretesnek tűnik. A magyar piacra adaptált QR kódos fizetés, ha elég olcsón kínálják a kereskedőknek, akkor gyorsan elterjedhet, és hosszú távon a kártyás fizetést is visszaszoríthatja. Az innováció így nem csak a technológiát, hanem a mindennapi pénzügyi tranzakciókat is forradalmasíthatja Magyarországon.

Kapcsolódó cikkeink