Jogerős vízjogi engedély nélkül termel a Kékkúti Ásványvíz

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 07. 12. 00:00

Június eleje óta jogerős vízjogi engedély nélkül folyik a termelés a Kékkúti Ásványvíz Zrt. kékkúti üzemében; a Káli Medence Környezetvédelmi Társaság szerint ez jogsértő, a cég szerint nem.

A társaság 2005-ben öt évre kiadott vízjogi engedélye május 31-én járt le. Szabó Balázs, a Kékkúti Ásványvíz vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója szerint idejében, 2009 októberében benyújtották a vízjogi engedély meghosszabbítása iránti kérelmüket a székesfehérvári Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Igazgatósághoz.
A regionális zöldhatóság első fokon az idén január 28-án adta ki a cég számára a vízjogi engedély további öt évre szóló meghosszabbítását. A határozat ellen azonban a Káli Medence Környezetvédelmi Társaság fellebbezést nyújtott be. A civil szervezet által megjelölt okok közül, a másodfokon eljáró Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség egyet megalapozottnak talált.
A főfelügyelőség május 17-én hatályon kívül helyezte az első fokon kiadott vízjogi engedélyt, és új eljárásra kötelezte a fehérvári hatóságot.
A környezetvédelmi társaság szerint így a társaság tevékenysége nem jogszerű. Szabó Balázs viszont úgy ítéli meg, hogy a jogerős engedélyre ugyan még várniuk kell, ám az időben beadott engedélykérelem, valamint az utólag hatályon kívül helyezett első fokú engedély alapján június elsejét követően is folytathatták a termelést.
Gutper Ildikó, a civil szervezet jogi képviselője a lapnak azt mondta: szeretnék elérni, hogy a cég készíttessen a tevékenységét átfogóan elemző környezeti hatástanulmányt.
Szabó Balázs szerint azonban nem lenne indokolt egy új tanulmány elkészítése, mivel az elmúlt években az üzemben nem nőtt a vízkivétel a kutakból – írja a Népszabadság.
Kapcsolódó cikkeink