Jobban tejelnek a törkölyön tartott tehenek
A borkészítés során keletkező törköllyel etetett szarvasmarhák tejhozama jelentősen javul, ráadásul nagymértékben csökken az állatok által kibocsátott metán mennyisége – közölték csütörtökön ausztrál kutatók.
A szőlőszemekből préselés után visszamaradt törköllyel etetett tehenek metánkibocsátása 20 százalékkal csökkent, tejhozama öt százalékkal javult, és a szív egészségét támogató zsírsavak mennyisége hatszor nagyobb lett a tejükben.
Peter Moate kutatásvezető, Victoria állam mezőgazdasági minisztériumának munkatársa elmondta, hogy őket is megdöbbentette a kísérlet eredménye. „Sikerült hasznosítanunk egy jelenleg hulladékként kezelt mellékterméket és értékes tápanyagforrássá alakítanunk” – mutatott rá Moate.
A kutatók további élelmiszeripari melléktermékeket, például a sörgyártás során visszamaradt anyagokat is kipróbálják takarmányadalékként a későbbiekben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Egyre korábban indul a karácsonyi szezon: az ár-érték arány a kulcs
Az idei évben a magyarok 40 százaléka hozta előre a…
Tovább olvasom >Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Fél év alatt 100 millió forint felajánlást tettek karitatív célokra a fogyasztók a kötelező visszaváltási rendszer révén
A hat hónapja kezdődött és a mindennapok szerves részévé vált…
Tovább olvasom >