Jobban tejelnek a törkölyön tartott tehenek
A borkészítés során keletkező törköllyel etetett szarvasmarhák tejhozama jelentősen javul, ráadásul nagymértékben csökken az állatok által kibocsátott metán mennyisége – közölték csütörtökön ausztrál kutatók.
A szőlőszemekből préselés után visszamaradt törköllyel etetett tehenek metánkibocsátása 20 százalékkal csökkent, tejhozama öt százalékkal javult, és a szív egészségét támogató zsírsavak mennyisége hatszor nagyobb lett a tejükben.
Peter Moate kutatásvezető, Victoria állam mezőgazdasági minisztériumának munkatársa elmondta, hogy őket is megdöbbentette a kísérlet eredménye. „Sikerült hasznosítanunk egy jelenleg hulladékként kezelt mellékterméket és értékes tápanyagforrássá alakítanunk” – mutatott rá Moate.
A kutatók további élelmiszeripari melléktermékeket, például a sörgyártás során visszamaradt anyagokat is kipróbálják takarmányadalékként a későbbiekben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Gyenge közepes diótermés: már karácsonyra importdióra szorulhat Magyarország
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A kiskereskedelmi cégek többségét kényszerítették már fizetésre zsarolóvírusokkal egy felmérés szerint
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Száznál több szakmában keresnek munkavállalókat a kőbányai vállalatok és közintézmények
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
