Jobban tejelnek a törkölyön tartott tehenek
A borkészítés során keletkező törköllyel etetett szarvasmarhák tejhozama jelentősen javul, ráadásul nagymértékben csökken az állatok által kibocsátott metán mennyisége – közölték csütörtökön ausztrál kutatók.
A szőlőszemekből préselés után visszamaradt törköllyel etetett tehenek metánkibocsátása 20 százalékkal csökkent, tejhozama öt százalékkal javult, és a szív egészségét támogató zsírsavak mennyisége hatszor nagyobb lett a tejükben.
Peter Moate kutatásvezető, Victoria állam mezőgazdasági minisztériumának munkatársa elmondta, hogy őket is megdöbbentette a kísérlet eredménye. „Sikerült hasznosítanunk egy jelenleg hulladékként kezelt mellékterméket és értékes tápanyagforrássá alakítanunk” – mutatott rá Moate.
A kutatók további élelmiszeripari melléktermékeket, például a sörgyártás során visszamaradt anyagokat is kipróbálják takarmányadalékként a későbbiekben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Felvásárolta a Super A üzletláncot a Carrefour Argentínában
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Új gyárat épít a Coca-Cola Europacific Partners a Fülöp-szigeteken
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Tojáspiac 2025: drágulás, visszaeső termelés és új exportlehetőségek
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >