Jobban odafigyelünk az élelmiszerek összetételére
A magyar fogyasztók többsége (53 százaléka) jobban odafigyel az élelmiszerek csomagolásán az összetevőket és tápértéket feltüntető tájékoztatásra, mint korábban – állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat 51 országban végzett online felmérése az élelmis
Vásárlásnál
minden ötödik magyar (20 százalék) mindig
megnézi a csomagolt élelmiszereken hogy mit
tartalmaznak, milyen a tápértékük. Ezzel
honfitársaink érdeklődése valamelyest elmarad a
nemzetközi átlagtól (24 százalék).
Amikor a magyar vásárlók első alkalommal
vesznek meg valamit, akkor csak 29 százalékuk figyel
oda a tájékoztató szövegre vagy címkére,
szemben a globális 37 százalékos átlaggal.
– A Nielsen felmérése
igazolja, hogy a törekvés az egészséges
étkezésre és a fogyasztandó élelmiszerek
tudatos kiválasztására korunk emberének
életstílusában egyre nagyobb szerepet játszik
világszerte – állapítja meg a kutatás
eredményéről Szalókyné Tóth
Judit, a Nielsen magyarországi vállalatának
igazgatója.
Az élelmiszerek összetételénél
általában az európai fogyasztók leginkább
a zsír-, kalória- és cukortartalmat ellenőrzik,
addig Magyarországon legtöbben a tartósító
szerek, adalékanyagok és színező anyagok
felhasználásáról tájékozódnak.
A magyar fogyasztók számára fontossági
sorrendben ezután következik a cukor, kalória,
szénhidrát, zsír és rost. A megkérdezett
európai fogyasztók legnagyobb része (47
százalék) egy élelmiszer zsírtartalmát
nézi meg, majd a kalóriát (41) és a
cukrot (40). Utána következik a tartósító
szer, adalékanyag és színező anyag. Ettől
eltérően Magyarországon a tartósító
szer áll az első helyen (53 százalék számára),
majd a további sorrend: adalékanyag (47), színező
anyag (41), cukor (40), kalória (33), szénhidrát
(33), zsír (31), rost (29), transz zsírsav (25),
fehérje (18), só (18) és glutén (15).
Szalókyné Tóth
Judit felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt öt
évben az egészség megőrzése, a tudatos
étkezés és életstílus kérdései
mind a magyar, mind a nemzetközi médiában
példátlanul nagy teret kapnak, a korábbiakhoz
képest:
– A fogyasztókat eddig
sohasem érdekelte annyira az egészséges
életmód, mint most. Ezt felismerték a piac
figyelmes szereplői, és minden termékükhöz
hozzáadják az egészség valamilyen
elemét, ami ma már alapvetően fontos a piaci
sikerhez.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >