Jobban odafigyelünk az élelmiszerek összetételére
A magyar fogyasztók többsége (53 százaléka) jobban odafigyel az élelmiszerek csomagolásán az összetevőket és tápértéket feltüntető tájékoztatásra, mint korábban – állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat 51 országban végzett online felmérése az élelmis
Vásárlásnál
minden ötödik magyar (20 százalék) mindig
megnézi a csomagolt élelmiszereken hogy mit
tartalmaznak, milyen a tápértékük. Ezzel
honfitársaink érdeklődése valamelyest elmarad a
nemzetközi átlagtól (24 százalék).
Amikor a magyar vásárlók első alkalommal
vesznek meg valamit, akkor csak 29 százalékuk figyel
oda a tájékoztató szövegre vagy címkére,
szemben a globális 37 százalékos átlaggal.
– A Nielsen felmérése
igazolja, hogy a törekvés az egészséges
étkezésre és a fogyasztandó élelmiszerek
tudatos kiválasztására korunk emberének
életstílusában egyre nagyobb szerepet játszik
világszerte – állapítja meg a kutatás
eredményéről Szalókyné Tóth
Judit, a Nielsen magyarországi vállalatának
igazgatója.
Az élelmiszerek összetételénél
általában az európai fogyasztók leginkább
a zsír-, kalória- és cukortartalmat ellenőrzik,
addig Magyarországon legtöbben a tartósító
szerek, adalékanyagok és színező anyagok
felhasználásáról tájékozódnak.
A magyar fogyasztók számára fontossági
sorrendben ezután következik a cukor, kalória,
szénhidrát, zsír és rost. A megkérdezett
európai fogyasztók legnagyobb része (47
százalék) egy élelmiszer zsírtartalmát
nézi meg, majd a kalóriát (41) és a
cukrot (40). Utána következik a tartósító
szer, adalékanyag és színező anyag. Ettől
eltérően Magyarországon a tartósító
szer áll az első helyen (53 százalék számára),
majd a további sorrend: adalékanyag (47), színező
anyag (41), cukor (40), kalória (33), szénhidrát
(33), zsír (31), rost (29), transz zsírsav (25),
fehérje (18), só (18) és glutén (15).
Szalókyné Tóth
Judit felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt öt
évben az egészség megőrzése, a tudatos
étkezés és életstílus kérdései
mind a magyar, mind a nemzetközi médiában
példátlanul nagy teret kapnak, a korábbiakhoz
képest:
– A fogyasztókat eddig
sohasem érdekelte annyira az egészséges
életmód, mint most. Ezt felismerték a piac
figyelmes szereplői, és minden termékükhöz
hozzáadják az egészség valamilyen
elemét, ami ma már alapvetően fontos a piaci
sikerhez.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI: Romló bizalmi indexek és gazdasági kilátások Magyarországon
Novemberben mind az üzleti szféra, mind a fogyasztók pesszimistábbá váltak…
Tovább olvasom >Negyvenhét éves csúcsot döntött az arabica kávé ára
Az arabica kávé határidős jegyzése 47 éve nem látott szintre,…
Tovább olvasom >Százharminc új járművel készül a megnövekedett ünnepi forgalomra a Magyar Posta
A Magyar Posta több mint 7 millió csomag kézbesítésére számít…
Tovább olvasom >