Jó szüretre van kilátás

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 27. 10:16

Fellélegezhettek a szőlő- és bortermelők. Idén a magyar borászok ismét megközelíthetik a 3.5 millió hektoliteres bortermést, miközben tavaly alig érte el a kétmilliót. A borászat magas borkészlete, egyelőre úgy tűnik, hogy megakadályozta, hogy súlyos borhiány alakuljon ki.

Még egy rossz szüretet azonban nem csak a szőlő, de a bortermelők sem bírnának ki. – olvasható a Varga Pincészet országos előrejelzésében.

Jól sikerült a beporzás, jól kötöttek a szőlők. A termés szempontjából legfontosabb időszakon túl vagyunk, és egyelőre jó szüretre van kilátás, várhatóan meg tudjuk közelíteni az átlagosnak mondható 3.5 millió hektoliteres bortermést is – nyilatkozta Varga Péter, a Varga Pincészet tulajdonos ügyvezetője. Ahogy mondani szokták, még nagyon sokat alszik kinn a szőlő, és sok veszély leselkedik még rá, normál évben ilyenkor még nem szoktunk ünnepelni. Most is csak azért van rá okunk, mert a várakozások nagyon rosszak voltak.


A tavalyi év negatívumait legjobban kötelező törköly-beszolgáltatás szemléltetik. Mint ismert, a feldolgozáskor keletkező szőlőtörkölyt kötelező leadni lepárlásra, 2010-ben egy átlagos évhez képest kb. feleannyi törkölyt szolgáltattak be a borászok más évekhez képest. Ez alapján az átlagos termésnek csak a felét szüretelték Magyarországon, ami emberemlékezet óta nem tapasztalt katasztrófa volt. A borászat magas borkészlete, egyelőre úgy tűnik, hogy megakadályozta, hogy súlyos borhiány alakuljon ki. Még egy rossz szüretet azonban nem csak a szőlő, de a bortermelők sem bírnának ki. – számol be a tavalyi szüretről Varga Péter.

Szerinte a téli, majd különösen az idén tavaszi fagyos napok súlyos károkat okoztak. Ennél nagyobb gondot vetített előre, hogy a szőlészeti és borászati kutató intézetek rügyanalízisei rendkívül borúlátók voltak, ami logikusnak is tűnt, hiszen az előző évi csapadékos időjárás nem kedvezett a rügydifferenciálódásnak, illetve a hideg, rövid ősz a vesszők beérésének.

A pesszimista termés-előrejelzések azonban egyelőre nem igazolódtak be. varga szerint ebben szerepet játszik, hogy a tavalyi évben a szőlő a rendkívüli alacsony termésátlag mellett úgymond kipihente magát, ráadásul az idei tavaszi meleg is „csodát” tett – bizakodik a piacvezető Varga Pincészet tulajdonosa. Szerinte a lényeg, hogy az ültetvények kirobbanó kondícióban értek a nyárba. Egyes területeken a csapadékhiány jelent kisebb gondot, a már említett fagyok az alacsonyan fekvő ültetvényeknél jelentős kieséseket okoznak, de összességében a jó termés esélye még benne van az évben, szemben a tavalyi évvel, amikor már ilyenkor tudtuk, hogy katasztrófa lesz.

Kapcsolódó cikkeink