Jó szüretre van kilátás
Fellélegezhettek a szőlő- és bortermelők. Idén a magyar borászok ismét megközelíthetik a 3.5 millió hektoliteres bortermést, miközben tavaly alig érte el a kétmilliót. A borászat magas borkészlete, egyelőre úgy tűnik, hogy megakadályozta, hogy súlyos borhiány alakuljon ki.
Még egy rossz szüretet azonban nem csak a szőlő, de a bortermelők sem bírnának ki. – olvasható a Varga Pincészet országos előrejelzésében.
Jól sikerült a beporzás, jól kötöttek a szőlők. A termés szempontjából legfontosabb időszakon túl vagyunk, és egyelőre jó szüretre van kilátás, várhatóan meg tudjuk közelíteni az átlagosnak mondható 3.5 millió hektoliteres bortermést is – nyilatkozta Varga Péter, a Varga Pincészet tulajdonos ügyvezetője. Ahogy mondani szokták, még nagyon sokat alszik kinn a szőlő, és sok veszély leselkedik még rá, normál évben ilyenkor még nem szoktunk ünnepelni. Most is csak azért van rá okunk, mert a várakozások nagyon rosszak voltak.
A tavalyi év negatívumait legjobban kötelező törköly-beszolgáltatás szemléltetik. Mint ismert, a feldolgozáskor keletkező szőlőtörkölyt kötelező leadni lepárlásra, 2010-ben egy átlagos évhez képest kb. feleannyi törkölyt szolgáltattak be a borászok más évekhez képest. Ez alapján az átlagos termésnek csak a felét szüretelték Magyarországon, ami emberemlékezet óta nem tapasztalt katasztrófa volt. A borászat magas borkészlete, egyelőre úgy tűnik, hogy megakadályozta, hogy súlyos borhiány alakuljon ki. Még egy rossz szüretet azonban nem csak a szőlő, de a bortermelők sem bírnának ki. – számol be a tavalyi szüretről Varga Péter.
Szerinte a téli, majd különösen az idén tavaszi fagyos napok súlyos károkat okoztak. Ennél nagyobb gondot vetített előre, hogy a szőlészeti és borászati kutató intézetek rügyanalízisei rendkívül borúlátók voltak, ami logikusnak is tűnt, hiszen az előző évi csapadékos időjárás nem kedvezett a rügydifferenciálódásnak, illetve a hideg, rövid ősz a vesszők beérésének.
A pesszimista termés-előrejelzések azonban egyelőre nem igazolódtak be. varga szerint ebben szerepet játszik, hogy a tavalyi évben a szőlő a rendkívüli alacsony termésátlag mellett úgymond kipihente magát, ráadásul az idei tavaszi meleg is „csodát” tett – bizakodik a piacvezető Varga Pincészet tulajdonosa. Szerinte a lényeg, hogy az ültetvények kirobbanó kondícióban értek a nyárba. Egyes területeken a csapadékhiány jelent kisebb gondot, a már említett fagyok az alacsonyan fekvő ültetvényeknél jelentős kieséseket okoznak, de összességében a jó termés esélye még benne van az évben, szemben a tavalyi évvel, amikor már ilyenkor tudtuk, hogy katasztrófa lesz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Negyvenhét éves csúcsot döntött az arabica kávé ára
Az arabica kávé határidős jegyzése 47 éve nem látott szintre,…
Tovább olvasom >Százharminc új járművel készül a megnövekedett ünnepi forgalomra a Magyar Posta
A Magyar Posta több mint 7 millió csomag kézbesítésére számít…
Tovább olvasom >Sok a jelentkezés, mégis gyakran kihívást jelent a hatékony toborzás a hazai vállalatoknak
A magyarországi cégek munkaerő-menedzsmenttel kapcsolatos tapasztalatai és elképzelései csak minimális…
Tovább olvasom >