Jó szezonra számít a legnagyobb Békés megyei gyümölcstermesztő

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 03. 21. 11:30

Jó szezonra számít a legnagyobb Békés megyei gyümölcstermesztő, mivel a téli fagy nem okozott jelentősebb fagykárt az ültetvényeken – nyilatkozta a Hunapfel Kft. ügyvezető igazgatója  az MTI-nek.

cseresznye

Pusztai József elmondta: a mínusz 18 fokos hideg nyugalmi állapotban érte a fákat, a rügyezés akkor még nem indult meg.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága azt közölte az MTI-vel, hogy a kisebb helyi gyümölcstermesztők sem jelentettek be fagykárigényt.
A csorvási Hunapfel Kft. egy tömbben lévő 90 hektáros saját és 70 hektáros integrált területen gazdálkodik, a Medi-Fruct Termelői Értékesítő Szövetkezettel közösen értékesítik a teljes, 160 hektáros terület termését. A termés 95 százalékát külföldre exportálják.
Almát tavaly 30 hektáron termesztettek, az ezer tonna termést Szerbiába és Romániába értékesítették. Az utolsó almaszállítmányt e héten szállítják, “ilyen hamar még sosem adtak túl az almán” – mondta Pusztai József. Idén már csak 23 hektáron termesztenek almát, a teljes területet fagyvédelmi rendszerrel látták el.
Cseresznye 30 hektáron terem, a tavalyi 80 tonnás termést főként Romániába, Litvániába, Német- és Lengyelországba vitték ki. Két és fél hektáron 150 tonna szilva termett, azt részben Németországba exportálták, részben belföldön értékesítették. A maradék területen meggy terem, a tavalyi ezer tonnát főként Litvániába, Lengyelországba és Szerbiába értékesítették, miután korábbi felvevőpiacuk az orosz embargó miatt kiesett.
A 25 állandó munkavállalót foglalkoztató Hunapfel Kft. várhatóan 370 millió forintos árbevétel mellett 24 milliós eredményt ért el 2016-ban, a végleges adatok néhány hét múlva derülnek ki.
Pusztai József elmondta: hasonló terméskilátásokat és bevételt tervez idén is.
2015-ben a cég 340 milliós árbevétel mellett húszmillió forintos nyereséget könyvelhetett el. Nyaranta az 1994-ben alakult vállalat több mint ötszáz alkalmi munkavállalót foglalkoztat. (MTI)

bhzs \ gte

Kapcsolódó cikkeink