Jó lehetőség a kanadai baromfiéhség
A kanadai termelők a profi piacszervezésnek köszönhetően eddig lépést tudtak tartani a baromfifogyasztás növekedésével, de 2019-ben már 180 ezer tonnányi importárura lesz szükségük – írja az agrarszektor.hu. A magyar baromfiipar máris kiaknázta a lehetőséget, de egyelőre még csak az olcsóbb testrészekből tudunk nagyobb mennyiséget szállítani.
1990-es évek óta nem nőtt ekkorát a kanadai csirkehús-előállítás, mint idén: közel 1,3 millió tonnát elérve 5 százalékkal emelkedhet az idei kibocsátás – áll a kanadai elemzésekben (FAS/Canada). Ugyanis az országban tartósan erős a kereslet az olcsó fehérjeforrás iránt: a marhahús fogyasztása csökken, míg a baromfié nő. Míg 1980-ban 38,8 kg marhahúst igényelt egy kanadai állampolgár és mindössze 17 kilogramm brojlert, addig 2016-ban már csak 25 kilogrammot az előbbiből és 32,5 kilogrammot a könnyebben emészthető és olcsóbban előállítható fehérjeforrásból. Jövőre már 1,33 millió tonnára nőhet a brojlerkibocsájtás, ami 3 százalékos emelkedést jelenthet az idei bővülés után, így egy főre 36 kg csirkehús jut 2019-ben.
Főzve-sütve: kitűnő!
Ez importigényt is felvet, tekintve, hogy az előrejelzések szerint addigra 36,5 kilogrammra nő az éves egy főre eső fogyasztás. Az importot lényegében a szomszédos USA-ból bonyolítják, Brazíliából csak a behozott mennyiség tizede származik. A jelentés kiemeli Magyarországot, mint nagyobb beszállítót: idén 5000 tonna fagyasztott csirkeszárnyat exportálunk az észak-amerikai államba versenyképes áron.
Az elmúlt 35 évben a csirkehús iránti kereslet a triplájára emelkedett Kanadában, amiben az ország népességének rohamos gyarapodása jelentős szerepet játszik. Míg 1980-ban mindössze 24,5 millió lakos élt az észak-amerikai államban, ma már 37 millióan, ami 50 százalékos növekedést jelent. Minden ötödik kanadai állampolgár idegen országban született. Ezzel az ország népességének összetétele és fogyasztói szokásai is megváltoztak: vallási és anyagi okokból, valamint a gyorséttermek terjedéséből is következik a csirkehús preferálása, nem az egészségtudatos réteg szélesedése a fő oka. Ha a trend így marad, hazánknak egyre több lehetősége nyílik a kanadai csirkehúspiacon. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Erre érdemes figyelni, ha csirkehúst veszünk
A csirkehús vásárlása során számos tényezőre érdemes odafigyelni, hogy biztosak…
Tovább olvasom >Az import termékekre vonatkozó uniós előírások azonnali felülvizsgálatára van szükség
Miközben az Európai Bizottság a saját termelőitől a világ legszigorúbb…
Tovább olvasom >Magyarország 20 éve az EU-ban: hogyan változott a külkereskedelem?
2004. május 1-én tíz új állam csatlakozott az Európai Unióhoz,…
Tovább olvasom >További cikkeink
„Kukába az élelmiszerpazarlással” – plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja
A Fenntarthatósági Témahét alkalmából „Kukába az élelmiszerpazarlással” címmel indít plakáttervező…
Tovább olvasom >Nem biztos, hogy a papírcsomagolás a legjobb
A csomagolások környezeti hatásai egyre nagyobb figyelmet kapnak a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >Idén 5500 új munkahelyet hoz létre az ALDI az Egyesült Királyságban
A brit ALDI 5500 új munkahelyet hoz létre 2024-ben folytatott…
Tovább olvasom >