Jó hangulatú volt a borfesztivál

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 06. 20:56

Nagy sikert és rekordszámú látogatót hozott a 20. Budavári Borfesztivál, amelyet a szintén 20 éves SPAR támogatásával szerveztek szeptember 7–11. között. Az eseményen az ország borászainak és kereskedőinek színe-java kínálta kóstolásra legjobb borait, és mutatott be számos külföldi bort is. A rendezvényen idén is nagy gasztronómiai kínálat várta a vendégeket.

Igazi látványosságot jelentett a régmúlt szüreti mulatságait felelevenítő szüreti felvonulás és a népzenei gála. A menetet Magyarország borvidékeinek elöljárói, borrendjeinek és borbarát egyesületeinek tagjai, valamint a borrégiókból érkező néptánc- és hagyományőrző együttesek alkották. Emellett népművészek mutatták be az elsősorban a borkészítéssel kapcsolatos mesterségeket, a használati tárgyak elkészítésének módját.

Az érdeklődők most is ellátogathattak a VinAgora sátorba, ahol szakemberek segítségével egy órára maguk is borbírává válhattak. Rekordbevételt hozott a borfesztivál 13. jótékonysági árverése: 45 tétel került kalapács alá – a befolyt 5,22 millió forintot a szervezők a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlották fel. Idén második alkalommal került sor palackszépségversenyre; a részt vett 50 palackra közel 5 ezer szavazat érkezett.

A VinAgora sátorban zajlott Fesztivál Bora választáson a borkedvelők megismerkedhettek a nemzetközi borversenyek világával, és kipróbálhatták a gyakorlatban is az alkalmazott bírálati módszereket. A győztesek az öt kategóriában – fehér száraz: Grand selection tokaji furmint barrique 2009 (Tokaj Kereskedőház Zrt.), rosé: Varsányi egri rosé 2010 (Varsányi Pincészet Kft.), vörös: Arcanum cabernet franc 2007 (Vincze Borászat Kft.), természetes édes fehér: Royal Tokaji Áts cuvée 2009 (Royal Tokaji Borászati Zrt.), tokaji borkülönlegesség: Prémium selection tokaji aszú 5 puttonyos 2002 (Tokaj Kereskedőház Zrt.).

Kapcsolódó cikkeink