Jó évet zárt tavaly a sörpiac

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 20. 11:02

A Magyar Sörgyártók Szövetsége által közölt sörpiaci mutatók szerint 2015-ben összesen 6,5 millió hektoliter sört értékesített a négy vezető hazai sörgyártó: a Borsodi Sörgyár Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt., a Heineken Hungária Zrt. és a Pécsi Sörfőzde Zrt., valamint a tavaly első ízben adatokat szolgáltató Carlsberg Hungary Kft.

2015-ben 4 százalékkal növekedett a söripar hazai értékesítése. Tovább erősödött a prémiumkategóriájú sörök forgalma. A szuperprémium 12 százalékkal, míg a prémiumszegmens 10 százalékkal nőtt. Folytatódó trend maradt a gazdaságos árkategória erősödése, tavaly 8 százalékos mértékben. A középkategóriás termékek forgalma 3 százalékkal volt kevesebb a 2014. évinél. Valamelyest, mintegy 3 százalékkal visszaesett az ízesített sörök forgalma és jócskán, 42 százalékkal csökkent az alkoholmentes sörök értékesítése.

– A legutóbbi, 2013-as jövedékiadó-emelés több évre visszavetette a piac forgalmát. Az idén jelentős sportesemények lesznek, és ha minden igaz, egy újabb meleg nyár elé nézünk. Valamit behozhatunk abból a versenyképességi hátrányból, amelybe a hazai söripar az elmúlt évtizedben került – mondja dr. Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

Kapcsolódó cikkeink