Jó évet zárhat idén a békéscsabai Bonduelle gyár
Jó szezont zárhat az idén a fagyasztott és konzerv zöldségeket gyártó békéscsabai Bonduelle gyár: idén várhatóan 52-54 ezer tonna csemegekukoricát dolgoznak fel, amivel várhatóan az elmúlt 10 év egyik legnagyobb termelési terve teljesül – nyilatkozta Méhész András igazgató az MTI-nek.
Elmondta, a kiskereskedelmi eladások 3-4 százalékkal nőnek Nyugat-Európában és Magyarországon is, a nagyeladók (diszkontok és hipermarketek) is évente 3-4 százalékkal bővülnek, ezt az ütemet pedig a termelésnek is követnie kell.
A békéscsabai gyár Békés megyéből mintegy 3000 hektárról vásárol fel csemegekukoricát, emellett Hajdú-Biharból és Csongrádból – a gyár 100 kilométeres körzetéből – körülbelül 1500 hektárról.
Egy évre kötnek szerződést ötven gazdával, a felvásárlási árakat év végén előre rögzítik. A 20 hektáron elterülő, mintegy 40 ezer négyzetméteres békéscsabai gyárban évente mintegy 150 millió, félkilós kiszerelésű konzervet gyártanak, 50 fajta, különböző receptúra alapján készülő késztermékük van. Az üzemnek két fő terméke a félkilós kiszerelésű zöldborsó-, valamint a csemegekukorica-konzerv.
A hazai piacon a gyártott mennyiség 2-3 százalékát értékesítik, 97-98 százaléka az exportpiacokra, főként Franciaországba, Lengyelországba és Németországba kerül.
A békéscsabai gyárban százhuszonöten dolgoznak, szezonban további 180 embert foglalkoztatnak. A beszállítókkal együtt közel 1500 embernek adnak munkát – mondta a gyárigazgató.
A Bonduelle-nek Magyarországon a békési megyeszékhely mellett Nagykőrösön és Nyírszőlősön vannak még egységei. A Bonduelle Central Europe Kft. a 2016-os üzleti évben 42,5 milliárd forintos árbevételt ért el, nyeresége 1,5 milliárd forint körül alakult. Az árbevétel körülbelül 40 százaléka keletkezik Békéscsabán.
Békéscsabán 1962-ben alapították meg a konzervgyárat, amely – többszöri tulajdonosváltások után – 2003 januárja óta a Bonduelle-csoport tagja.
Az 1853-as francia alapítású családi vállalkozás több mint 25 éve van jelen Magyarországon, és mintegy 1000 embert foglalkoztat az országban található három gyárban és egy budapesti irodában.
A nemzetközi Bonduelle csoportnak 57 gyára van, 128 000 hektáron termesztett zöldségeit száz országban értékesítik különböző márkanevek alatt. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Zöldségek grillre – vagy köretnek
A grillezés már régóta több mint egy főzési módszer; egy…
Tovább olvasom >Veszélyben az idei gyümölcstermés a fagyok miatt
Marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti,…
Tovább olvasom >Európai zöldség- és gyümölcstermesztők fogtak össze az európai termékekért
Az európai zöldség- és gyümölcstermesztők összefogtak és kampányt indítottak az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Több mint 200 üzlettel bővül a Rossmann
Üzlethálózatának bővítésére és modernizálására több száz millió eurót fordít az…
Tovább olvasom >Népszerű újításra készül a Primark
2024. május 28-án Magyarországon is megnyitja első üzletét a Primark,…
Tovább olvasom >A Hermés luxuscikk-gyártó negyedéves bevétele 17 százalékkal nőtt
Elemzők által vártnál jobban nőtt a Hermés francia luxuscikk-gyártó bevétele…
Tovább olvasom >