JEREMIE: program a kicsiknek

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 10. 31. 08:00

A hazai kis- és középvállalkozások egynegyede képes viszonylag gyors gazdasági növekedésre, még akkor is, ha hátrányos helyzetű térségben vagy településen működik. Közülük sokan tudnának gyorsabban fejlődni, ha könnyebben jutnának forrásokhoz.Felismerve a mikro-, kis- és középvállalkozások létfontosságú gazdasági és társadalmi szerepét és azok finanszírozási forrásokhoz való hozzájutásának nehézségeit, 2007-től az Európai Bizottság, az Európai Beruházási Bank és az Európai Beruházási Alap „Közös európai források a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak” (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises, JEREMIE) címmel programot indított. Ennek célja a mikro-, kis- és középvállalkozások pénzügyi forráshoz való jobb hozzáférésének megteremtése.

Fejlesztés hitel nélkül
Nálunk a vállalkozások külső finanszírozási forrásai bővültek ugyan az elmúlt években, de a hazai cégek még jóval kevesebb külső forrást tudnak bevonni növekedésük finanszírozására, mint a fejlett országokban. A magyar vállalkozásoknak mintegy 80 százaléka hitel nélkül gazdálkodik, a fejlett országokban ez az arány 15-20 százalék.
Így a kilencvenes évek óta tartó fejlődés ellenére a magyar hitelpiacon a mikrovállalkozások finanszírozási nehézségeinek oldására, a finanszírozási forrásokhoz való könnyebb hozzájutás érdekében további beavatkozások szükségesek. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által végzett felmérés szerint mintegy 105 ezer azon vállalkozások száma, amelyek az elkövetkező években várhatóan kapcsolódnak a pénzügyi közvetítőrendszerhez.

Három új lehetőség
A JEREMIE programhoz kapcsolódva a kormány visszatérítendő támogatási formákat vezet be a mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára, amelyek új finanszírozási lehetőségként segítik a vállalkozások külső forrásokhoz való hozzájutását. Mégpedig három módon: mikrofinanszírozással, hitelgarancia nyújtásával és a tőkepiac fejlesztésével.
Ezek nyomán az elkövetkező 7 év során a pénzügyi programokra rendelkezésre álló uniós és hazai társfinanszírozású, mintegy 175 milliárd forint – áttételesen – több mint 2000 milliárd forintnyi forrást mozgat meg.
Az operatív programból egy holdingalapba kerül a pénz.
A felhívás rugalmas, és több éven keresztül ad csatlakozási lehetőséget a pénzügyi közvetítők részére. A holdingalap kezelője értékeli, kiválasztja, és hivatalosan akkreditálja a jelentkezett közvetítőket. A pénzügyi közvetítők – a piaci igényeknek megfelelően – tőkét, hitelt és garanciát nyújtanak a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, amire a vonatkozó alapelveket az irányító hatóság határozza meg. A közvetítők figyelemmel kísérik a finanszírozott vállalkozások teljesítményét, és jelentést készítenek a holdingalap kezelőjének.
A hitelekből az alapba visszakerült forrásokat az állam a mikro-, kis- és középvállalkozások fejlesztése érdekében újra felhasználja, visszaforgatja a folyamatos és fenntartható társadalmi és gazdasági fejlődés érdekében.
L. M.

Kapcsolódó cikkeink