Jelzőlámpa-színek az egészséges táplálkozásért
Egyes német tartományok fogyasztóvédelmi miniszterei azt követelik, hogy vezessék be az élelmiszerek tápanyag-tartalmának un. jelzőlámpa-szabályozását: a zsíros, cukros vagy energiadús tartalom piros, sárga vagy zöld színekkel történő jelzését.
A táplálkozástudományi szakértők szerint a jelzőlámpa színei alapján történő figyelmeztetési rendszer igen hatékony a vásárlók magatartásának befolyásolására. A jól kiugró vörös szín egyértelműen jelzi, milyen terméket nem célszerű megvennie annak, aki megpróbál egy kicsit odafigyelni az étkezésére.
A formálódó szövetségi kormánykoalíció azonban a jelek szerint ellenáll a kezdeményezésnek: hírek szerint a készülő koalíciós szerződés nem kötelezi el magát a jelzőlámpa mellett.
Ezt elemzők annak tulajdonítják, hogy a leendő új kormány inkább a vállalatok érdekeit akarja előtérbe állítani, mintsem a fogyasztókét. A gyártók ugyanis már többször tiltakoztak a jelzőlámpa ellen, mondván, az túlságosan leegyszerűsíti az összetett információkat. Sok cég nyilvánvalóan a termékei iránti kereslet csökkenésével számolhat a rendszer bevezetése esetén. A felmérések szerint a német polgárok többsége támogatná a rendszert – tudósít a Spiegel Online nyomán a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Egyharmad Balatonnak megfelelő öntözővíz-készlet áll rendelkezésre
A rendkívüli aszály és a csapadékhiány ellenére minden öntözési igényt…
Tovább olvasom >A gazdáknak ingyenesen biztosított öntözővíz az aszállyal szembeni védekezés kulcsfontosságú eleme
A gazdáknak ingyenesen biztosított öntözővíz az aszállyal szembeni védekezés kulcsfontosságú…
Tovább olvasom >Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >