Jelzőlámpa-színek az egészséges táplálkozásért
Egyes német tartományok fogyasztóvédelmi miniszterei azt követelik, hogy vezessék be az élelmiszerek tápanyag-tartalmának un. jelzőlámpa-szabályozását: a zsíros, cukros vagy energiadús tartalom piros, sárga vagy zöld színekkel történő jelzését.
A táplálkozástudományi szakértők szerint a jelzőlámpa színei alapján történő figyelmeztetési rendszer igen hatékony a vásárlók magatartásának befolyásolására. A jól kiugró vörös szín egyértelműen jelzi, milyen terméket nem célszerű megvennie annak, aki megpróbál egy kicsit odafigyelni az étkezésére.
A formálódó szövetségi kormánykoalíció azonban a jelek szerint ellenáll a kezdeményezésnek: hírek szerint a készülő koalíciós szerződés nem kötelezi el magát a jelzőlámpa mellett.
Ezt elemzők annak tulajdonítják, hogy a leendő új kormány inkább a vállalatok érdekeit akarja előtérbe állítani, mintsem a fogyasztókét. A gyártók ugyanis már többször tiltakoztak a jelzőlámpa ellen, mondván, az túlságosan leegyszerűsíti az összetett információkat. Sok cég nyilvánvalóan a termékei iránti kereslet csökkenésével számolhat a rendszer bevezetése esetén. A felmérések szerint a német polgárok többsége támogatná a rendszert – tudósít a Spiegel Online nyomán a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >