Jelzés nélküli génkezelt termékek a magyar üzletekben

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 10. 28. 00:00

Hiába áll ki Magyarország határozottan a génmódosított (GM-) növények tilalma mellett, a hazai mezőgazdaság sincs meg ezek nélkül.

Az európai termesztésben egyedüliként engedélyezett MON810 kukoricafajta ugyan nem található meg a hazai termőföldeken, ám a GM-szójával készülő takarmány, illetve az azzal táplált állatokból készülő élelmiszerek engedélyezés vagy jelzés nélkül kerülnek a hazai üzletekbe.
Nem véletlenül: az elsősorban Brazíliából származó szója esetében legalább 20 százalékos felárat számítanak, ha bizonyítottan géntiszta – mondta a Világgazdaságnak  Tóth István, a MOSZ titkára. A génmódosítás kizárása tehát komoly versenyhátrányba hozná a magyar állattenyésztőket.
Előnyt is jelenthet ugyanakkor a határozott magyar tilalom – érvelt Rodics Katalin, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium osztályvezetője: a hazai kukorica exportlehetőségeit segíti, hogy minden egyes szállítmány esetében bizonyítani lehet, hogy nem GM-termény. A vegyes termelésnél ez az igazolás ugyanis súlyos pluszköltségekkel jár – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink