Jelentősen nő a külföldről rendelt internetes vásárlások részaránya

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 11. 11. 12:00

Az idén 42 ezer külföldről rendelt csomag után kellett áfát vagy vámot fizetnie a vásárlóknak, a szám 60 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, amely arra utal, hogy növekszik az internetes vásárlás részaránya; a legtöbb megrendelt áru pedig Kínából és az Egyesült Államokból érkezik – mondta Teleki József pénzügyőr ezredes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal repülőtéri főigazgatóságának vezetője kedden sajtótájékoztatón a vámkezelés helyszínén.

internet

Molnár Róbert, a Magyar Posta Zrt. üzleti és logisztikai vezérigazgató helyettese pedig arról számolt be, hogy a tavalyi 11 millió után az idén várhatóan 12 millió csomagot kézbesít a posta, ezzel a piac egyharmadát tudhatja a magáénak.

Teleki József a karácsonyi várható növekvő forgalomra tekintettel arra is felhívta a figyelmet, hogy az interneten az EU-n kívülről megrendelt áruk csak 22 euróig vám- és áfamentesek, e fölött 150 euróig a 27 százalékos áfát, míg 150 euró felett az áfát és a kereskedelmi vámtarifa szerinti vámot is meg kell fizetni.

A Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér melletti Nemzetközi Posta Kicserélő Központban végzik a beérkezett áruk vámkezelését. Molnár Róbert elmondta, a karácsonyi forgalomban az interneten Kínából megrendelt áruk átfutási ideje 30-40 nap, az Unióból 2-9, míg a magyar webshopból megrendelt áru 1-2 nap alatt jut el a megrendelőhöz.

Az EU-n kívülről jövő csomagokat mindenképpen vámkezeli kell, ezt a posta és a vámhivatal munkatársai közösen végzik. A vámkezelés néhány perc alatt elkészül, amennyiben ismert az áru, annak értéke és a címzett is. Az általános megnevezés – például pamut póló, táblagép, telefon – nem elfogadható. Ilyenkor röntgenezik és ha szükséges ki is bontják a csomagot. Előfordul, hogy a valósnál alacsonyabb érték szerepel a fuvarlevélen, ilyenkor a megrendelőt megkérdezik, hogy mennyit fizetett az áruért.

Nem vámkezelhető a hamis termék, a védett növény és állat valamint a kábítószer sem. A gyógyszer vámkezeléséhez a Gyógyászati és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) engedélye szükséges.

A magánszemélytől magánszemélynek küldött, EU-n kívülről érkező csomag 45 euróig vám- és áfamentes, 45,1-150 euróig pedig csak áfát kell fizetni utána. A 27 százalékos áfa és 2,5 százalékos vám terheli a 150,1-700 euró közötti értékű ajándékot. Efelett a kereskedelmi vámtarifa szerinti vám és a 27 százalékos áfa együtt fizetendő.

Az unión belül – az áruk szabad mozgása miatt – nincs vám. Aki az EU-n kívülre küld ajándékot és az nem drágább 1000 eurónál, akkor a postai fuvarlevél kitöltésén kívül nem kell mást tenni. Az 1000 euró feletti küldemény mellé vámáru nyilatkozatot kell kitöltenie.

Teleki József kitért a felderítési adatokra is. Idén október végéig 67 kábítószeres csomagot foglaltak le, az anyag súlya 12,5 kilogramm, az értéke pedig 23,2 millió forint volt. Gyógyszert 40 esetben találtak, ez közel 10 ezer tablettát jelent, 4,9 millió forint értékben.

A megrendelt árukhoz a Magyar Posta 2650 átvételi pontján lehet hozzájutni, ebből 50 csomag automata míg 150 Mol-benzinkút. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink