Jelentősen mérséklődött a cukor ára

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 05. 14:08

A korábbi 400 forinthoz képest már 273-ért is kapni cukrot – és nem csak az állami készletet árusító boltokban – írja a delmagyar.hu.

Márciusban 400 forint közelébe ugrott a kristálycukor kilónkénti ára. A világpiaci árnövekedéssel, és a brazil export csökkenésével magyarázott jelenségre a kormányzat a stratégiai cukorkészlet felszabadításával válaszolt. Június 24-én Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára azt közölte, 2000 tonna állami cukrot dobnak a piacra. A jelzett mennyiségből 1000-1000 tonnát a Coop és a CBA üzletekben értékesítenek majd. A cukornak maximált ára lesz, kilónként 275 forintba kerül majd – tudatták.

Ezt követően a SPAR és a TESCO is csökkentette a cukor árát, a TESCO-ban 285, a SPAR-ban már csak 273 forint egy kiló kristálycukor.


A jelentős áresés kapcsán a delmagyar.hu megkereste a két kereskedelmi láncot, hogy megtudja, minek köszönhető a több mint 100 forintos áresés.

– A cukorpiaci helyzet az év eleji állapothoz képest jelentősen változott. Jelenleg nincs cukorhiány és a cukoripar részéről beszerzési korlátozások sincsenek. A termelői árak mérséklődtek, ez tette lehetővé az egyébként már 300 Ft alatt lévő árak csökkentését. A befőzési szezonra 273 forintért kínáljuk a cukrot. Valóban napvilágot láttak olyan hírek, hogy az állami tartalékból egyszer majd felszabadított cukrot nem adhatják 275 Ft/kg felett, de erre vonatkozólag semmilyen hivatalos szabályozással nem találkoztunk. A fentiek alapján tehát a jelenlegi piaci- és versenyhelyzet alapján kialakított árról van szó és az árcsökkentés nincs kapcsolatban a hírekben említett láncoknak juttatandó cukormennyiség piaci megjelenésével – mondta Fehér István, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője.

A cukrot 285 forintért kínáló TESCO a delmagyar.hu megkeresésére azt nyilatkozta, hogy áraiknak alakítását elsősorban a piaci kereslet-kínálat határozza meg.
– Vásárlóink érdekében igyekszünk mindenkor versenyképes áron kínálni az általunk forgalmazott termékeket. Természetesen nem támogatjuk a hatósági árak bevezetését, mivel ez ellentmond a szabad kereskedelem elveinek – közölték.

Kapcsolódó cikkeink