Jelentősen fejlesztette állattartó telepét a Claessens Group-Agrár Kft.

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 10. 03. 11:35

Uniós támogatással, 2,3 milliárd forintos beruházással bővítette kisbaráti-pusztai állattartó telepét és növelte sertésállományát Somogy megye legnagyobb állattartója, a somogyszobi Claessens Group-Agrár Kft.

sertes10
A 2012 áprilisában kezdődött beruházást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) társfinanszírozásával és saját forrásból valósította meg a vállalat, 1,7 milliárd forint értékben sertésistálló-bővítés, közel 600 millió forint értékben pedig tenyészkoca előállítás és új gépek vásárlása történt.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Kisbaráti-pusztán, a sertéstelep új létesítményeinek pénteki átadásán kifejtette: a beruházás nagyban segíti a kormány azon törekvését, hogy jelentősen nőjön a sertések száma. A fejlesztés támogatja a sertésstratégai megvalósulását is. Hozzátette: a tárca partnernek tekint mindenkit – így ezt a céget is -, aki tisztességes munkával, beruházásokkal segíti, hogy a magyar mezőgazdaság megerősödjön.
Claessens Peter, a magyar tulajdonú cégcsoport ügyvezető igazgatója elmondta: a cégnek két sertéstelepe van, amelyeken a megye sertésállományának több mint a felét, összesen 6 ezer tenyészkocát tartanak és évente 180 ezer malacot nevelnek. Ez utóbbiak 70 százalékát magyar gazdáknak adják el továbbhizlalási céllal, 10 százalékát pedig külföldre értékesítik. A fennmaradó 20 százalékot tenyészkocaként nevelik tovább, vagy hízóként a dél-dunántúli vágóhidak vásárolják meg.
Tájékoztatása szerint a sertésállomány bővítését nem vásárlással, hanem saját előállítással oldják meg, amelyhez a tavaly átadott kantelep által biztosított világszínvonalú genetikai állományt is felhasználják.

Claessens Peter hangsúlyozta: a korábbiakhoz hasonlóan, a legmodernebb környezetkímélő technológiákat alkalmazták, amelyek megfelelnek a legmagasabb energiahatékonysági és legszigorúbb állatjóléti elvárásoknak.

A beruházás során alkalmazott egyedi technológia a kocák számára kialakított liftes pihenőhely is, amely a pár napos malacok védelmét szolgálja – mondta az ügyvezető igazgató, hozzátéve: egy szenzorokkal ellátott emelő automatikusan 15 centiméter magasságba emeli a kocát, amikor feláll, ezzel biztosítva a malacok épségét, szabad mozgását.

Szászfalvi László (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: “egy ilyen hátrányos helyzetű térségben, mint a nagyatádi, minden forint, minden fejlesztés, minden új munkahely óriási értéket jelent”, ezért meghatározó egy ilyen nagyságrendű beruházás, hiszen új munkahelyeket jelent.
A Claessens Group – Nagyatád és környéke egyik legnagyobb foglalkoztatójaként – közel 200 embernek biztosít munkát. Az elmúlt évben 237 millió forint adót fizetett be az államkasszába, valamint társadalmi felelősségvállalás keretében 25 millió forintot fordított támogatásokra.

A társaság árbevétele 2013-ban meghaladta 1,5 milliárd forintot, a nyeresége több mint 361 millió forint volt. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink