Jelentősen emelkedhet a zöldségtermelők kártérítésére szánt EU-keret

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 06. 23. 12:52

150 millióról 210 millió euróra emelte az Európai Bizottság azt az európai uniós költségvetési keretet, amelyből a németországi hasmenésjárvány miatt kieső bevételért kompenzálhatják a zöldségtermesztő gazdákat. Az EU zöldségtermelői az utóbbi hetekben helyenként a termés kétharmadát sem tudták eladni a hasmenésjárvány miatt a vásárlókban kialakult aggodalmak miatt.

Dacian Ciolos mezőgazdasági felelős a döntést Brüsszelben bejelentve úgy vélte, ez az összeg akár már 50 százaléknál nagyobb arányú kártérítést is biztosíthat a kárt szenvedett uborka- paradicsom-, paprika-, saláta és cukkinitermelőknek.

Ehhez adódik még a nemzeti zöldségtermelő szervezetek által nyújtható támogatás – hangsúlyozták brüsszeli források.


Az EU-tagállamok mezőgazdasági miniszterei -a magyar elnökség alatt- rendkívüli találkozón tárgyaltak a kártérítés kérdéséről. Akkor több ország egyértelművé tette, hogy 100 százalékos kártérítésre tart igényt.

Ciolos azonban ismét hangoztatta, hogy az uniós költségvetés támogatási lehetőségei végesek. Nem zárta ki mindazonáltal, hogy a keret a későbbiekben még emelkedik. A bizottsági javaslatot még a tagországok miniszteri tanácsának is jóvá kell hagynia – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink