Jelentősen csökkent a svájci kiskereskedelmi forgalom

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 01. 11. 11:02

Jelentősen csökkent a kiskereskedelmi forgalom Svájcban novemberben, a szövetségi statisztikai hivatal (FSO) hétfőn kiadott jelentésében szereplő előzetes adatok szerint novemberben éves szinten reálértéken számolva 2,1 százalékkal, nominális értéken pedig 3,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom naptári hatástól megtisztított volumene.

svajc

A szezonálisan kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom reálértéken számolva 0,8, nominális értéken pedig 0,9 százalékkal csökkent novemberben az egy hónappal korábbihoz viszonyítva.

Üzemanyagok nélkül számolva, naptári hatással kiigazítva, 1,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz viszonyítva reálértéken, míg nominális értéken számolva 2,9 százalékos volt az éves csökkenés.

Az év tizenegyedik hónapjában, reálértéken számolva, az élelmiszerek, dohánytermékek és alkoholos italok forgalma 0,4, nominális értéken 1,0 százalékkal csökkent 2014 novemberéhez viszonyítva. A nem élelmiszeripari termékek esetében 1,9, illetve 4,3 százalékos csökkenést mért a FSO.

A havi adatok is csökkenést mutattak. Üzemanyagok nélkül számolva, szezonálisan kiigazítva, reálértéken 0,7 százalékkal, nominális értéken 0,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom. Minimálisan nőtt az élelmiszerek, dohánytermékek és alkoholos italok forgalma, havi alapon reálértéken 0,1 százalékkal, míg nominális értéken nem változott. A nem élelmiszeripari termékeknél 1,3, illetve 1,2 százalékos volt a visszaesés novemberben az októberihez képest. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink