Jelentős terméskiesés várható a csemegekukoricában a súlyos aszály miatt
Gondban az ágazat: a világpolitikai és világgazdasági események okozta rendkívüli gazdasági helyzet, a költségek robbanásszerű növekedése mellett idén a természet is látványosan ellenünk dolgozik. A zöldség-gyümölcs feldolgozóipar két legjelentősebb termékében, a csemegekukoricában és zöldborsóban is jelentős a termésveszteség.

A konzervipar is megérzi a terméskiesést (Fotó: Pixabay)
Csemegekukoricát az utóbbi években jellemzően 30-35 ezer hektáron termeltünk, átlagosan 500-550 ezer tonna mennyiségben, míg zöldborsót – csökkenő tendencia mellett – 18-20 ezer hektáron 80-120 ezer tonna közötti mennyiségben állítottunk elő. E termékpályákon a termelés és a feldolgozóipar egymásra utaltsága nagyon jelentős. E két zöldségkultúra együttesen a hazai zöldségtermő terület 60%-át teszi ki. Mindkét terméket 90-95%-ban a – zöldség-gyümölcs feldolgozóipari kibocsátás 2/3-át adó – hűtő- és konzervipar veszi fel. Ugyanakkor az is igaz, hogy hűtő- és konzervipar alapanyag-felvásárlásának 70-80%-át a csemegekukorica és zöldborsó adja, így kapacitáskihasználtságát e két növény határozza meg.
A gondok már a szezon kezdete előtt jelentkeztek
A tavaszi termeltetési szerződésekkel összefüggő tárgyalások során egyértelművé vált a feldolgozók számára, hogy vagy elfogadják a termelők jelentős áremelésre vonatkozó javaslatát, vagy tudomásul veszik, hogy nagymértékben visszaeshet az elérhető termőterületek mérete, illetve ezzel együtt a nyersanyag mennyisége, ami kihasználatlan kapacitásokat és az árualaphiány miatti jelentős piacvesztést okozott volna az ágazat számára. Ráadásul, alig hogy megköttettek a termelési szerződések, kitört az orosz-ukrán háború, robbanásszerűen növelve az ágazat egyébként is gyorsan növekvő költségeit, különösen – a feldolgozókat rendkívüli módon sújtó – elektromos energia- és földgáz-költségeket. Az energia költsége már a válság előtt is a fagyasztott és konzerv termékek összes költségének közel 10 százalékát tette ki, majd ez a költségtényező emelkedett öt-tízszeres mértékben az elmúlt egy évben, különösen a megelőző 4-6 hónapban.
Kapcsolódó cikkeink
Elfogy a hazai zöldborsó? Válságba került az egyik legfontosabb alapélelmiszer termesztése
Dráguló inputanyagok, csökkenő termőterület, zuhanó felvásárlási árak és egyre szélsőségesebb…
Tovább olvasom >Pozitív a zöldborsó külkereskedelmi egyenlege
A KSH adatai szerint Magyarországon zöldborsóból 2024-ben 25 százalékkal kisebb…
Tovább olvasom >GKI elemzés: A kereskedelemben 6-szor gyorsabban nőtt a termelékenység 2010 óta, mint a feldolgozóiparban
A nemzetgazdasági ágazatok munkatermelékenységet vizsgáló sorozatunk harmadik részeként a feldolgozóipar…
Tovább olvasom >További cikkeink
Közeleg a Lidl Balaton-átúszás
A jövő héten, július 26-án rendezik a 43. Lidl Balaton-átúszást,…
Tovább olvasom >Tudatos táplálkozás – az okos döntések számítanak, nem a szigorú szabályok
Továbbra sem érzik a fogyasztók, hogy enyhülne rajtuk a magas…
Tovább olvasom >Falusi romantika Budapest szívében: megnyitott a Puli és Juhász pesti csárda a belvárosban
Harcsapaprikás, túrós csusza és aranygaluska – juhászbölcsességgel tálalva, puli-lelkesedéssel fűszerezve.…
Tovább olvasom >