Jelentős terméskiesés várható a csemegekukoricában a súlyos aszály miatt
Gondban az ágazat: a világpolitikai és világgazdasági események okozta rendkívüli gazdasági helyzet, a költségek robbanásszerű növekedése mellett idén a természet is látványosan ellenünk dolgozik. A zöldség-gyümölcs feldolgozóipar két legjelentősebb termékében, a csemegekukoricában és zöldborsóban is jelentős a termésveszteség.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2022/09/corn-g8a9787bde_1920-300x200.jpg)
A konzervipar is megérzi a terméskiesést (Fotó: Pixabay)
Csemegekukoricát az utóbbi években jellemzően 30-35 ezer hektáron termeltünk, átlagosan 500-550 ezer tonna mennyiségben, míg zöldborsót – csökkenő tendencia mellett – 18-20 ezer hektáron 80-120 ezer tonna közötti mennyiségben állítottunk elő. E termékpályákon a termelés és a feldolgozóipar egymásra utaltsága nagyon jelentős. E két zöldségkultúra együttesen a hazai zöldségtermő terület 60%-át teszi ki. Mindkét terméket 90-95%-ban a – zöldség-gyümölcs feldolgozóipari kibocsátás 2/3-át adó – hűtő- és konzervipar veszi fel. Ugyanakkor az is igaz, hogy hűtő- és konzervipar alapanyag-felvásárlásának 70-80%-át a csemegekukorica és zöldborsó adja, így kapacitáskihasználtságát e két növény határozza meg.
A gondok már a szezon kezdete előtt jelentkeztek
A tavaszi termeltetési szerződésekkel összefüggő tárgyalások során egyértelművé vált a feldolgozók számára, hogy vagy elfogadják a termelők jelentős áremelésre vonatkozó javaslatát, vagy tudomásul veszik, hogy nagymértékben visszaeshet az elérhető termőterületek mérete, illetve ezzel együtt a nyersanyag mennyisége, ami kihasználatlan kapacitásokat és az árualaphiány miatti jelentős piacvesztést okozott volna az ágazat számára. Ráadásul, alig hogy megköttettek a termelési szerződések, kitört az orosz-ukrán háború, robbanásszerűen növelve az ágazat egyébként is gyorsan növekvő költségeit, különösen – a feldolgozókat rendkívüli módon sújtó – elektromos energia- és földgáz-költségeket. Az energia költsége már a válság előtt is a fagyasztott és konzerv termékek összes költségének közel 10 százalékát tette ki, majd ez a költségtényező emelkedett öt-tízszeres mértékben az elmúlt egy évben, különösen a megelőző 4-6 hónapban.
Kapcsolódó cikkeink
Sütve, főzve is ízletes a friss magyar csemegekukorica
A csemegekukorica a nyár egyik slágerzöldsége. Kevesen tudják azonban, hogy…
Tovább olvasom >AM: augusztus 13-tól lehet pályázni a kisebb feldolgozó üzemek fejlesztésére
Az Agrárminisztérium 50 milliárd forintos forrással hirdette meg a „Feldolgozó…
Tovább olvasom >Súlyos visszaesés a magyar zöldborsó-termelésben
Magyarország az elmúlt években az Európai Unió harmadik legnagyobb zöldborsó-termelője…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője
Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a…
Tovább olvasom >Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot
Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a…
Tovább olvasom >