Jelentős terméskiesés várható a csemegekukoricában a súlyos aszály miatt

Szerző: STA Dátum: 2022. 09. 14. 07:28

Gondban az ágazat: a világpolitikai és világgazdasági események okozta rendkívüli gazdasági helyzet, a költségek robbanásszerű növekedése mellett idén a természet is látványosan ellenünk dolgozik. A zöldség-gyümölcs feldolgozóipar két legjelentősebb termékében, a csemegekukoricában és zöldborsóban is jelentős a termésveszteség.

A konzervipar is megérzi a terméskiesést (Fotó: Pixabay)

Csemegekukoricát az utóbbi években jellemzően 30-35 ezer hektáron termeltünk, átlagosan 500-550 ezer tonna mennyiségben, míg zöldborsót – csökkenő tendencia mellett – 18-20 ezer hektáron 80-120 ezer tonna közötti mennyiségben állítottunk elő. E termékpályákon a termelés és a feldolgozóipar egymásra utaltsága nagyon jelentős. E két zöldségkultúra együttesen a hazai zöldségtermő terület 60%-át teszi ki. Mindkét terméket 90-95%-ban a – zöldség-gyümölcs feldolgozóipari kibocsátás 2/3-át adó – hűtő- és konzervipar veszi fel. Ugyanakkor az is igaz, hogy hűtő- és konzervipar alapanyag-felvásárlásának 70-80%-át a csemegekukorica és zöldborsó adja, így kapacitáskihasználtságát e két növény határozza meg.

A gondok már a szezon kezdete előtt jelentkeztek

A tavaszi termeltetési szerződésekkel összefüggő tárgyalások során egyértelművé vált a feldolgozók számára, hogy vagy elfogadják a termelők jelentős áremelésre vonatkozó javaslatát, vagy tudomásul veszik, hogy nagymértékben visszaeshet az elérhető termőterületek mérete, illetve ezzel együtt a nyersanyag mennyisége, ami kihasználatlan kapacitásokat és az árualaphiány miatti jelentős piacvesztést okozott volna az ágazat számára. Ráadásul, alig hogy megköttettek a termelési szerződések, kitört az orosz-ukrán háború, robbanásszerűen növelve az ágazat egyébként is gyorsan növekvő költségeit, különösen – a feldolgozókat rendkívüli módon sújtó – elektromos energia- és földgáz-költségeket. Az energia költsége már a válság előtt is a fagyasztott és konzerv termékek összes költségének közel 10 százalékát tette ki, majd ez a költségtényező emelkedett öt-tízszeres mértékben az elmúlt egy évben, különösen a megelőző 4-6 hónapban.

A cikk további részét itt olvashatja…

Kapcsolódó cikkeink