Jelentős drágulás előtt a tejtermékek
Nem tartják kizártnak a szakértők, hogy az év végére kifogynak a boltok a vajból, annyira nagy lehet az európai tejhiány – olvasható a hvg.hu-n.
A tejföl és a vaj ára mintegy 10 százalékkal, a többi tejtermék ára pedig körülbelül 5-7 százalékkal emelkedhet szeptember elsejétől – mondta az InfoRádiónak a Tej Terméktanács elnöke, Mélykuti Tibor.
2019-től a tartós tej áfája 5 százalékra csökken, így januártól olcsóbb lehet a tej, addig azonban nagyobb áremelkedés jöhet.
Jelentősen csökkent ugyanis a tejtermelés. Növelni kell az átadói árakat, mert a termelők magasabb összegeket kérnek el a nyers tejért. Emellett júliustól folyamatosan emelkedett az üzemanyag, a gáz és az elektromos áram ára, ami komoly problémát okoz a tejfeldolgozó iparnak.
A szakértők azt sem tartják kizártnak, hogy az európai tejhiány miatt karácsonyig akár ki is fogyhatnak a boltok a vajból. Emiatt további áremelkedés is lehet. Az Európai Bizottság adatai szerint a nagykereskedelemben már most is 19 százalékkal drágábban kapható a vaj, mint egy éve. (hvg.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Veszteségbe fordult a friss tej értékesítése – rávilágított a GVH grafikonja
A magyar kiskereskedelem egy újabb, eddig kevésbé reflektorfényben lévő problémája…
Tovább olvasom >Lassulás és áremelkedés egyszerre – így alakul a tejpiac nyáron
A tejágazatban egyszerre van jelen a nemzetközi árnövekedés és a…
Tovább olvasom >Miért fogy el ilyen gyorsan a sajátmárkás tej? Az árrésstop ésszerűtlenségei a tejpiacon
Soha nem volt még ilyen bizonytalan a sajátmárkás tejtermékek helyzete…
Tovább olvasom >További cikkeink
45 millió fontos beruházást indít a Müller brit tejüzemében
A német Theo Müller csoporthoz tartozó Müller 45 millió fontot…
Tovább olvasom >NewPrinces Group veszi meg a Carrefour olaszországi üzletei
Megállapodást kötött a Carrefour a NewPrinces Group-pal olaszországi tevékenységeinek értékesítéséről.…
Tovább olvasom >Tovább nőtt a fair trade Németországban
A németországi fair trade forgalom 2024-ben 11%-kal, 2,6 milliárd euróra…
Tovább olvasom >