Jégkrémhiányt okozott a korai nyár
Nehezebben juthatunk hozzá a kedvenc jégkrémünkhöz idén nyáron, a kereslet ugyanis nagyon pörög, de a kínálat már nem minden esetben tud ehhez felzárkózni – mondta az Indexnek Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára.
A jégkrémhiány jelensége a napokban bejárta a sajtót, de fontos hangsúlyozni, nem arról van szó, hogy egyáltalán ne lenne jégkrém a boltokban. Intődy szerint inkább abban mutatkozhat meg a hiány, hogy a készletek hamar kipörögnek, ha egy adott jégkrémért megyünk be a boltba, akkor az nem biztos, hogy éppen lesz is. Az egész kontinensen jellemző szűkösség mögött több ok is áll:
Európában nagyon korán kezdődött idén a nyár, és szokatlanul meleg is, ezért több jégkrém fogy;
a gyártók viszont nem tudnak olyan gyorsan reagálni az igényekre, a jégkrémszezonra való felkészülés már télen elkezdődik, bizonyos hozzávalók előállítására később már nincs akkora kapacitás.
Az édességfogyasztás egyébként általában nő, és nem csak Magyarországon, egész Európában. Ezen belül a jégkrémpiac is tekintélyes, Intődy tájékoztatása szerint a globális jégkrémpiacnak csak az import része 3 milliárd dollárt és 1 millió tonnát tesz ki, és akkor még nem beszéltünk az országokon belül megtermelt és elfogyasztott jégkrémekről. Magyarországon egészen sok jégkrémet gyártanak, mondta az édességszövetség titkára, főleg sajátmárkás termékeket.
A sajátmárkás jégkrémek a piac egyre nagyobb részét foglalják el itthon, az emberek egyre nagyobb mennyiségben veszik őket. Emiatt már a kiskereskedelmi láncok is rájöttek, hogy érdemes hangsúlyt fektetni a szegmensre, és míg korábban a nagy jégkrémmárkák innováltak elsősorban, ma már a sajátmárkás paletta is egyre színesebb.
Amennyiben a felmelegedés miatt jellemzővé válnak a hosszú, meleg nyarak, úgy a jágkrémgyártók is tudnak alkalmazkodni kapacitásokkal a megnövekedett kínálathoz, ám azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a meleg más aspektusa is hatással van a piacra.
A jégkrémek egyik legfontosabb alapanyaga a gyümölcs, ennek ára pedig emelkedhet a klímaváltozás miatt. A hazai gyártást az is érinti, hogy az egyik népszerű hozzávaló, a bogyósgyümölcs nagyobb részben jöhet importból a jövőben, ezek a növények ugyanis egyre kevésbé bírják a magyar klímát, és észak felé, például Lengyelországba szorulnak ki.
Ugyanígy a szintén nélkülözhetetlen kakaó és a vanília is veszélyeztetett növényként van számon tartva, ha ezek világpiaci ára emelkedik, az a teljes édességpiacon áremelkedést hozhat. Egyelőre jó hír az édesszájúaknak és különösen a jégkrémkedvelőknek, hogy a két legfontosabb alapanyag, a tejszín és a cukor ára stabil illetve csökken, így legalább ez nem hajtja fel az előállítási költségeket.
Intődy Gábor szerint az idei viszonylagos jégkrémszűkösség ellenére azért arra nem kell számítani, hogy egyszer csak durván kilőnek az árak, mert napi fogyasztási cikkről van szó, és a kiskereskedelemben nagy a verseny. (index, Előd Fruzsina)
Kapcsolódó cikkeink
A hagyományos ízek mellett egyre több különleges ízvilágú szaloncukor színesíti a kínálatot
A hagyományos ízesítéstől a különleges gyümölcsök és fűszerek felhasználásával készült…
Tovább olvasom >Töretlen a csokimikulások népszerűsége
A hagyomány és az innováció egyaránt jelen van a Mikulás-napi,…
Tovább olvasom >Változás a Storck Hungária vezetésében
2024. október 1-től Kernya Gergely váltja Fábián János alapító-ügyvezetőt a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >