Jég veled, kalória!
Kiemelkedően erős évet zárt 2017-ben a hazai jegesteapiac. A hiper- és szupermarketek őrzik vezető szerepüket az eladásokban, ám a diszkontok felzárkóznak melléjük. A kedvelt alapízek mellett a fogyasztók egyre nyitottabbak az újdonságokra, miközben a népszerű 1,5 literes és 0,5 literes PET-palackok mellett 0,25 literes, fémdobozos kiszerelések is színesítik a kínálatot. Az innovációk egyik mozgatórugója immár ezen a piacon is a kalóriacsökkentés.
A Fővárosi Ásványvíz- és Üdítőipari Zrt. szakemberei szerint a jegesteapiacon 2017-es évben közel 6%-os növekedést lehetett tapasztalni az előző év eladásaihoz képest. Minden hónap túl tudta teljesíteni a 2016-os év azonos időszakát.
– A szezont vizsgálva ez a növekedés majd 11%-os, tehát kijelenthető, hogy egy kiemelkedően erős nyarat zárt a jegesteapiac – jegyzi meg Buzder-Lantos Nikoletta, a vállalat marketingvezetője.
Ivády Gábor, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. kereskedelmi kiválóság vezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy a jegesteapiac 2017-ben az előző esztendőhöz képest értékben több mint 10%-kal növekedett a hiper- és szupermarket-hálózatokban.
A gyártók abban egyetértenek, hogy a szegmensben erős szezonalitás figyelhető meg. A nyári hónapokban növekedés vehető észre a kategória eladásaiban, míg a téli hónapok többnyire visszaesést mutatnak. Bár a kategóriában előfordulnak limitált téli ízek is, de ezek sem képesek a nyári eladási szintet fenntartani.
– Az elmúlt évben a Rauch MyTea jegestea márkája dinamikusan tudott nőni, jóval a piaci átlag feletti, értékben közel 23%-os növekedést mutatott – jelzi Kun Melinda, a Rauch Hungária Kft. brand
managere.
A jegesteapiacon 2009 óta részt vevő Márkának tavaly mind értékben, mind mennyiségben több mint 250%-kal sikerült felülmúlnia a 2016-os év értékesítési eredményét, így a szegmens a márkacsalád eladásának már 10%-át teszi ki.
– Úgy gondoljuk, hogy az egyre pozitívabb bizalmi index, a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztásra való törekvés, valamint az egyre trendibb ready-to-go elvárás a fogyasztók részéről befolyásolja a kategória sikerességét – tájékoztat Horváth Adrienn, a Márka Üdítőgyártó Kft. marketingigazgatója.
A HELL ENERGY Magyarország Kft.-nél úgy látják, tavaly nem voltak jelentős külső tényezők, amelyek befolyásolták volna az értékesítést, illetve a múlt évben a piaci szereplők köre sem változott.
– A 100 százalékban magyar márka felforgatta a multik által uralt jegesteapiacot, és kevesebb mint 5 év alatt elmondhatjuk, hogy XIXO a hipermarket-csatorna piacvezető márkája, illetve a teljes piacot tekintve is csak kevéssel marad le piacvezetőtől (forrás: Nielsen item share – 2018. január) – hangsúlyozza Jenei Tamás, kereskedelmi igazgató.
Márkahűek a fogyasztók
– A láncok különböző értékesítési stratégiái, illetve azok üzleteinek méretei, polchelyeik száma nagymértékben befolyásolja a láthatóságot és elérhetőséget. A diszkontokról ugyan köztudott, hogy a legnagyobb fókuszt a saját márkás termékek és a vezető brandek élvezik, de még itt is tudunk olykor-olykor egyedi megállapodásokat kötni, és in-out akciók keretén belül eredményesen jelen lenni – fejti ki Horváth Adrienn. Hozzáteszi: a hipermarketek, méretük miatt is nyitottak, rugalmasak a teljes portfólió menedzselésére, ennek ellenére jelenleg még a hazai láncok, azaz leginkább a szupermarketek, a független nagykereskedők jelentik számunkra az értékesítésben erős csatornákat.
Jenei Tamás szerint a csatornák közötti szerkezeti változás nem jelentős, a piac meghatározó csatornájának a hipermarketeket tekinthetjük.
– A fogyasztók számára fontossá vált a minőség, emellett a jó ár-érték arányú termékek iránti kereslet is megnőtt. A magas értékesítési mutatókat az erős brandek képviselik, mivel a fogyasztók hűek a választott márkáikhoz – osztja meg tapasztalatait a HELL ENERGY Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója.
Buzder-Lantos Nikoletta az eladási csatornák tekintetében szintén azt erősíti meg, hogy a jegestea-eladások szempontjából a hiper- és szuperláncok a legmeghatározóbbak, ebből a csatornából származik az ügyletek harmada. A legdinamikusabb növekedést is ez a csatorna mutatja 2,7%-os erősödéssel. Pozitív trendet mutatnak a diszkontok is, a regionális láncok és a független csatornák viszont 2017-ben tovább vesztettek részesedésükből. Az előbbiek mutatói 0,6pp-t, míg az utóbbiak 2,3pp-t estek.
– Az eladott mennyiséget tekintve mind a prémium márkák, mind az alacsonyabb árkategóriás termékek növekedni tudtak a korábbi időszakhoz hasonlóan – fűzi hozzá Ivády Gábor.
Erősödnek a zöld teák, hódít a fémdoboz
A jegesteapiacon továbbra is meghatározó a citrom- és barackízek értékesítési aránya, még mindig ezek a fogyasztók kedvencei. Ennek ellenére nagy hajlandóság mutatkozik az újdonságok, a limitált ízek kipróbálására is.
A kiszerelések tekintetében a XIXO hozott változást a jegesteák piacán, amikor piacra dobta a 250 milliliteres, alumíniumdobozos teákat, ezzel is színesítve a piaci termékkínálatot.
– A XIXO 2017 ősztől a sültalma-ízű jegesteával hódította meg a fogyasztókat – legsikeresebb limitált terméke még 2018 év elején is kapható volt. Tavasztól újabb innovációval, citrusízű zöld tea portfóliójával jelent meg a piacon a márka, amely cukormentes változatban is kapható a megszokott 250 milliliteres fémdobozos és 1,5 literes PET-kiszerelésekben – tájékoztat a HELL ENERGY Magyarország Kft. kereskedelmi igazgatója.
A Fővárosi Ásványvíz- és Üdítőipari Zrt. marketingvezetője úgy látja, ízesítés szempontjából egyértelműen a zöld teák erősödése figyelhető meg 2017-ben.
– Továbbra is a citrom és barack a két vezető íz, teljes forgalomból való részesedésük azonban stagnál 2016-hoz képest, míg a zöld szegmens mutatta a legdinamikusabb fejlődést, megelőzve így az „egyéb” fekete tea kategóriát. A zöld tea szegmens 22,3%-s növekedéssel tört előre a harmadik helyre, amihez főleg a nyári hónapok tettek hozzá – jelzi Buzder-Lantos Nikoletta, aki arra is emlékeztet, hogy a kategóriában, csakúgy, mint a teljes üdítőpiacon, egyre fontosabb szerephez jut a termékek cukortartalma, illetve annak csökkentése.
– A Rauch Hungária Kft. hamarosan két új ízzel jelenik meg a piacon, az egyik a piros bogyós ízű MyTea jegestea, a másik pedig egy új zöldtea-íz, szintén piros bogyós gyümölcsökből – tudjuk meg Kun Melindától.
A Coca-Cola Magyarországnál azt vallják, hogy az RTD (ready to drink) tea kategória egy folyamatosan növekvő szegmens, és elérkezett az idő, hogy egy kiszélesített teaportfólióval lépjenek a piacra.
– Az elmúlt időszak egyik legjelentősebb kampányával egy új teamárkát vezetünk be 2018-ban Magyarországon: a FUZETEA-t. A FUZETEA nagy és merész belépővel érkezik a jegestea-kategóriába, bízva abban, hogy egy továbbra is gyorsan növekvő piacra lép be, miközben terméke vonzó lesz azok számára is, akik tudatosan odafigyelnek életmódjukra és táplálkozásukra. A FUZETEA a különleges ízfúziók márkája lesz – mint a Fekete Tea Citrom egy csipetnyi citromfűvel, a Fekete Tea Barack egy csipetnyi hibiszkusszal és a Zöld Tea Mangó egy csipetnyi kamillával –, de emellett az eper, zero citrom és zero barack, zero maracuja is megtalálhatók a FUZETEA-termékkínálatban. A márka a három alacsony kalóriatartalmú alap-ízkombináció (citrom-citromfű, őszibarack-hibiszkusz, mangó-kamilla) mellett a fogyasztók körében egyre népszerűbb ZERO (cukor- és kalóriamentes) variánsokat is kínál 0,5 literes és 1,5 literes kiszerelésekben. A FUZETEA mellett korábbi teamárkánk, a Nestea értékesítését is folytatjuk egy licenc-együttműködés keretében – tájékoztat Ivády Gábor.
A termékkategóriát uraló 1,5 és 0,5 literes-es, „széles szájú”, PET-palackos verziók találhatóak meg a Márka palettájában is. Az utóbbi a szegmens értékesítésében mára több mint 15%-ot tesz ki a kihelyezett automatáknak, illetve büféknek köszönhetően, ahol egyre erősebb a Márka.
– A változtatások és fejlesztések során az eddigi fogyasztói visszajelzéseket vesszük figyelembe, és nem meglepő módon, továbbra is a még egészségesebb, tudatosabb úton haladunk előre. Mindemellett pedig már most dolgozunk új ízeken és cukormentes verziókon is – hangsúlyozza Horváth Adrienn.
Modern, letisztult külső
A Lipton jegesteákat forgalmazó Fővárosi Ásványvíz- és Üdítőipari Zrt. kampányának központi üzenete továbbra is a „Térj vissza a természetes ritmusodhoz” szlogen: a mai rohanó világban szükség van néha arra, hogy egy pillanatra lelassuljunk és feltöltődjünk, hogy aztán újult energiával tudjuk folytatni a hétköznapokat.
– Kommunikációnk fontos pillérét képezi a kalóriacsökkentés, és ezzel párhuzamosan csomagolás megújítása a Black portfólión. Citromos és barackos ízeink megújult külsővel jelentkeznek 2017 elejétől a boltokban. Márkánk új designjánál fontosnak tartottuk, hogy a csomagolás modern, letisztult külsőt öltsön, és közvetítse a márkára jellemző természetességet is. 2018 áprilisától két kalóriamentes Lipton Ice Tea is került a piacra. A Lipton Ice Tea Zero a piacon legkedveltebb ízekben lesz elérhető, barackos ízben, illetve zöld tea változatban – mondja Buzder-Lantos Nikoletta.
Már a tavalyi évben is nagy hangsúlyt fektettek az online kommunikációra, idén azonban még tovább erősítik ezt a vonalat.
– Kiválasztottunk több márkanagykövetet is, akik saját social media csatornájukon egész évben népszerűsítik a Lipton-termékeket, és hírt adnak az újdonságokról – teszi hozzá a marketingvezető.
Kiszélesített teaportfólió
A Coca-Cola Magyarország a FUZETEA márkabevezetést 360 fokos marketingaktivitással támogatja egész évben.
– A márka megismertetését széles körű TV- és digitális /social media megjelenés kíséri, illetve a vásárlók figyelmét számos BTL-eszközt felhasználva kívánjuk elérni az idei évben, ezért mind in-store kommunikációt, mind kóstoltatást alkalmazunk az ismertség és kipróbálás ösztönzésére – tájékoztat Ivády Gábor, kereskedelmi kiválóság vezető.
Üzenet: magyar márka, kiváló minőségben
A HELL ENERGY Magyarország szakembereit a 360 fokban való gondolkodás jellemzi, szinte az összes létező kommunikációs csatornán igyekeznek elérni a fogyasztókat.
– Valószínűleg ezért is sikerült minden évben folyamatosan, dinamikusan növelni az eladásainkat és a legerősebb challenger branddé tenni a XIXO-t egy multik által vezérelt és ennek megfelelően masszívan invesztált piacon – hívja fel a figyelmet Jenei Tamás.
A vállalat legfontosabb üzenete, hogy magyar márkaként kiváló minőséget nyújtanak elérhető áron, hiszen a kimagasló ár-érték arányú termékekben látják a jövőt.
– Mindig is elkötelezett támogatói voltunk a sporteseményeknek és számos sportágnak. Magyar élsportolóink épp olyan sikeresek a világ élvonalában, mint a XIXO magyar márkaként a globális brandekkel szemben, ezt kívánjuk hangsúlyozni az idei kommunikációnkban is.Nagyszabású kampányunkban a párbajtőr, a vízilabda és a kézilabda legkiválóbb magyar sportolói kaptak szerepet – jelzi a kereskedelmi igazgató.
Folyamatosan törekednek újdonságokat kipróbálni, a rendkívül népszerű sültalma-ízű XIXO jegesteák esetében például illatmarketinggel egészítették ki a kóstoltatást.
Modern és vidám hangulatvilág
A Rauch Hungária Kft. 2017-ben teljesen megújította a jegestea-portfólióját: újra pozicionálták, és új névre, Rauch Mytea-ra nevezték át a márkát.
– Olyan világot kreáltunk a márka köré, ami jellemző a jegestea-fogyasztók életére, kialakítva az érzelmi kötődést és az aspiráns márkává válást. A modern és vidám megközelítés középpontjába maga a termék került, és eköré építettük fel azt az emocionális világot, amellyel a fogyasztó könnyedén azonosulni tud – avat be Kun Melinda.
A vállalat 2018-ban tovább támogatja a márkát, erősítve az érzelmi kötődést és szélesíti a portfóliót. Az innovációt nagyon fontosnak tartják, meglátásuk szerint a jegestea-fogyasztók elvárják az újabb és újabb izgalmas ízeket.
– Kommunikációs szempontból nagy hangsúlyt fektetünk az eladáshelyi anyagokra, egyre fontosabb a marketingmixben a BTL-arány. Bolti anyagokkal a vásárlási döntés meghozatalában tudjuk segíteni a vásárlót, míg a hagyományos ATL-kommunikációval hosszú távú céljaink elérése a cél, azaz az érzelmi kötődés kialakítása és a Rauch Mytea aspiráns márkává válása – fejti ki a brand manager.
Megújuló receptúrák
A Márka Üdítőgyártó Kft. új, tavaly ősszel átadott felsőlajosi üzemében hamarosan a jegesteák saját gyártása is kezdetét veszi. A többi termékükhöz hasonlóan, nem csupán új körülmények között, új címkével ellátott új palackba töltik mostantól üdítőiket, hanem receptúráik nagy része is megújul.
– Vállalatunknál egyformán fontosnak tartjuk a tradíciót és az innovációt. A Márka-márka idén 45 éves, természetesen ez, illetve a megújulás kapja a fő fókuszt az idei marketingkommunikációnkban – emeli ki Horváth Adrienn.
A marketingigazgató elmondása szerint a termékpaletta és ezáltal a célcsoportok szélessége nem kis feladatot jelent számukra a hatékony marketingmix összeállításánál, főleg, hogy korából is fakadóan egy retro branddel rendelkeznek jelenleg, amely valamelyest ütközik a jegestea kifejezetten fiatalos trendjével.
– Célunk a Márka divatba hozása, a márkaimage fiatalítása, a márkaismertség növelése a 35 év alattiak körében is, az új csomagolás bevezetése a köztudatba, és nem utolsósorban a forgalom növelése mellett – tudjuk meg Horváth Adrienntől.
B. K.
Kapcsolódó cikkeink
A beszállítói és beszerzői célok ugyanazok, de csatornánként mások a kihívások és tervek – Együtt okosodtunk (Business Days 2024 1. rész)
Keddtől a kiskereskedelem tudományában mélyedhettek el az FMCG-szabadegyetem hallgatói a…
Tovább olvasom >280 milliárd forintos piacon fejleszti a reggelizés kultúráját a Caffè Vergnano és a Félegyházi Családi Pékség
A közelmúltban bejelentett együttműködés keretében a budapesti Budapart Piknikségben tartott…
Tovább olvasom >Signature 40 újra – Szintet lépett a Signature Platform: elindult a Signature Alumni Club
2024-ben soha nem látott magaslatokra ért a Signature 40 lista.…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >