Javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 09. 01. 11:02

A vártnál kevésbé javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban augusztusban – derült ki a Michigan Egyetem szokásos havi felméréséből.

Augusztusban a fogyasztói hangulatindex 96,8 pontra emelkedett a júliusi 93,4 pontról, amely az utóbbi nyolc hónap legalacsonyabb szintjét jelentette.
Elemzők magasabb, 97,4 pontos végleges értéket vártak augusztusra.
Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója a júliusi 80,5 pontról 87,7 pontra emelkedett augusztusban, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató pedig 113,4 pontról 110,9 pontra csökkent.
Az egyéves időtávú inflációs várakozás augusztusban is a júliusi 2,6 százalékos szinten maradt, az 5-10 éves inflációs várakozás pedig a júliusi 2,6 százalékos szint után augusztusban 2,5 százalék volt.
A Michigan hangulatindex a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.
A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felméréskor legalább ötszáz embert kérdeznek meg. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink