Javult az üzleti hangulat februárban Németországban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2020. 02. 24. 11:02

A vártnál jobban alakult az üzleti hangulat Németországban februárban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének hétfőn az MTI-hez eljuttatott felmérése alapján.

Az ifo gazdaságkutató intézet februári felmérésében 96,1 pontra emelkedett az üzleti hangulatindex a januári 96,0 pontról a várt csökkenés, 95,3 pont helyett. Az ifo a januári indexet is felfelé módosította 95,9 pontról.
A felmérésbe bevont gazdasági szereplőknek az aktuális helyzetről alkotott megítélését számszerűsítő mutató romlott ugyan az előző havihoz képest, de a vártnál kisebb mértékben. Februárra 98,9 pontra csökkent a mutató a januári 99,2 pontról, amit 99,1 pontról módosított felfelé az ifo. A piac 98,6 pontot várt februárra.
A hat hónapra előre az üzleti kilátásokról alkotott véleményt számszerűsítő mutató értéke a várt romlás helyett emelkedett a januárihoz képest. Februárra vonatkozóan 93,4 pont lett a várt 92,2 pont helyett a januári 92,9 pont után.
A feldolgozóiparban az üzleti hangulat már a harmadik egymást követő hónapban javult, az aktuális üzleti helyzet azonban romlott, míg a kereslet a beérkező megrendelések formájában kissé javult. A szolgáltatóiparban az aktuális helyzet és a kilátások megítélése is romlott az előző havihoz képest.
Clemens Fuest, az ifo intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e. V.) elnöke szerint a felmérés alapján az első negyedévben 0,2 százalékos negyedéves GDP-növekedésre lehet számítani Németországban. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink