Javult a sertéshús-ellátás Kínában
Javult a korábban az afrikai sertéspestis-járvány miatt akadozó sertéshús-ellátás Kínában a termelést ösztönző intézkedéseknek, valamint a behozatal növelésének köszönhetően – közölte a kínai mezőgazdasági minisztérium hétfőn.
Az afrikai sertéspestis-járvány által megtizedelt kínai sertésállomány már a koronavírus-járvány felbukkanása előtt problémákat okozott az ellátásban, az az idei év első négy hónapjában pedig a kereslettől jócskán elmaradó kínálat felhajtotta a teljes fogyasztói árindexet. Peking már az év eleje óta igyekezett javítani az ellátást: a központi tartalékból fagyasztott disznóhúst bocsátott több alkalommal a piacra, illetve növelte a behozatalt.
A CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna Vej Paj-kangot, a minisztérium vezető közgazdászát idézve arról számolt be, hogy az ellátás javítására a kínai kormányzat a termelés visszaállítását, a sertésfarmok bővítését, valamint az afrikai sertéspestis terjedésének megelőzését célzó intézkedéseket vezetett be. Egyebek mellett hitel- és egyéb típusú pénzügyi támogatást nyújtottak a disznóhús termelésében élen járó országrészeknek. Vej elmondta: az intézkedéseknek köszönhetően szeptemberre a vágósertések száma elérte a 370 milliót, a sertéshús ára pedig immár a hetedik egymást követő hete mérséklődik.
A minisztérium továbbá arról is beszámolt, hogy az év első kilenc hónapjában a sertéshús behozatala 132,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, elérve a 3,8 millió tonnát. Ez az adat meghaladja a tavalyi egész éves behozatalt, amely mintegy 2 millió tonna volt. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >Megnyitott a SIAL China, hazánk is bemutatkozik
Prémium élelmiszerek és különlegességek is megjelennek az Agrármarketing Centrum közösségi…
Tovább olvasom >Agrárminisztérium: Kína magyar szakemberekkel fejlesztené borászati szektorát
Kína magyar szakemberekkel fejlesztené borászati szektorát – ismertette az Agárminisztérium…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Felfutóban a hazai ginpiac – A SPAR szerint a vásárlók egyre tudatosabbak, és nyitottak a magyar márkákra
A gin értékesítése az elmúlt években látványosan erősödött a magyar…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >