Javult a kkv-k hangulata

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 04. 08. 11:06

A cégek várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index 4 pontos emelkedéssel újra megközelítette a pozitív tartományt, és jelenleg -7 ponton áll. A kkv-k leginkább pénzügyi eredményeikben, versenyhelyzetükben és a munkaerővel kapcsolatban várnak pozitív változást, míg a közterheket illetően rosszabb helyzetre számítanak.

KHszekhazJavult a cégek hangulata, a hazai vállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index 4 pontos emelkedést követően a pozitív tartomány közelében jár, és jelenleg -7 ponton áll. „Az utóbbi két évben kisebb-nagyobb visszaesésekkel ugyan, de trendszerű javulást látunk a cégeknél, közelítünk a pozitív hangulat felé. Javulásra jelenleg leginkább a vállalat pénzügyeiben, a versenyhelyzetben, valamint a munkaerővel kapcsolatban számítanak a vállalkozások, míg negatívabb várakozás a közterhek várt változásánál figyelhető meg” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Pénzügyeik alakulásával kapcsolatban rég nem látott optimizmus figyelhető meg a cégeknél. A következő egy évben átlagosan 7,1 %-os árbevétel és 4,8%-os eredménynövekedésre számítanak, amely igen nagy ugrás a tavaly év végén várt értékekhez képest (4,8% és 3,2%). Emellett versenyhelyzetüket tekintve minden negyedik cég számít arra, hogy a következő egy évben jobb helyzetben lesz a konkurenseihez képest, míg az előző negyedévben még minden ötödik cég gondolta így.

A magasabb várt bevétel és a versenyhelyzet kedvező alakulása a munkaerővel kapcsolatos várakozásokra is pozitívan hat: minden negyedik (24%) kkv tervez felvételt, a legtöbben 1-4 fővel emelnék dolgozói létszámukat egy éven belül. További jó hír, hogy a vállalkozások több mint egyharmada (37%) fizetésemelésre is készül.

Ezzel szemben a közterhek alakulásával kapcsolatban az elmúlt negyedévhez képest jóval negatívabban nyilatkoztak a megkérdezett cégek: 30% helyett már a vállalkozások 40%-a számít növekvő adókra és járulékokra a következő egy évben.

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink