Javult a GYIA

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 26. 13:10

A reálgazdaság teljesítményét mérő, 10 összetevőből álló index az elmúlt négy hónapban 0,1-0,2 százalék körüli mínuszban volt, ahhoz azonban, hogy valódi fordulatról lehessen beszélni, több havi pozitív adatra lenne szükség – közli a hirszerzo.hu a Világgazdaság csütörtöki száma alapján.

A mutató összetevői közül januárban öt a növekedés, öt pedig a csökkenés irányába hatott. Jelentősen nőtt a pénzkínálat, pozitív a hosszú és rövid lejáratú hozamok közti különbség csökkenése, viszont ellentétes irányba hat a reálkamatok emelkedése.

Enyhén mérséklődött januárban a BUX-index, ami lefelé húzta a GYIÁ-t, ahogyan a német üzleti várakozások romlása is. A legnagyobb súllyal szereplő mutató, az ipari termelés enyhén a zsugorodás felé vitte a mutatót. A lap szerint az exportőr szektor továbbra sem tud lendíteni a gazdaság helyzetén, miközben az ipar belföldi értékesítése érdemi pluszban volt.

A belső keresletet mutató indikátorok ellentmondásosak, nőtt a reálkereset havi alapon, viszont a fogyasztási hitelek állománya visszaesett. Javulás mutatkozott ugyanakkor a munkaerőpiacon, kisebb lett a munkakeresés átlagos időtartama.

A GYIA egy nemzetközi módszereken alapuló mutató, amelyet a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. Az index mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi.

Kapcsolódó cikkeink