Javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban szeptemberben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 09. 17. 11:05

Javult a fogyasztók hangulata az Egyesült Államokban szeptemberben a Michigan egyetem szokásos havi felmérésének tanúsága szerint, jelezve, hogy az egyre több bizonytalanság dacára a fogyasztók derűlátóak, és emelkedő kiadásaikkal továbbra is támogatják a gazdaság növekedését.

A pénteken közölt előzetes adatok szerint 92,0 pontra emelkedett a fogyasztói hangulatindex értéke az augusztusi 89,8 pontról. Elemzők enyhébb emelkedést, 90,9 pontot vártak.
Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 79,9 pontról 82,4 pontra, míg a jelenlegi helyzetet tükröző almutató értéke 105,3 pontról 106,9 pontra emelkedett.
Az egyéves időtávú inflációs várakozás 2,8 százalékra nőtt az előző havi 2,7 százalékról, míg az ötéves inflációs várakozás 2,6 százalékról, 2,3 százalékra csökkent.
Richard Curtin, a felmérés vezetője az adatokhoz fűzött értékelésében kiemelte: az adatok azt mutatják, hogy a fogyasztók kamatcsökkentésre számítanak a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve részéről. Nem várható recesszió a következő egy évben, de a személyes fogyasztás felpezsdülése sem. A fogyasztás kilátásai egy lassabb, de pozitív növekedés, ami alátámasztja a gazdaság növekedését – vélte Curtin, aki ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az amerikai-kínai vámháború miatti aggodalmak erősödtek a fogyasztók körében.
A Michigan Egyetem hangulatindexe a Conference Board gazdaságkutató intézet fogyasztói bizalmi indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.
A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felmérés keretében legalább ötszáz személyt kérdeznek meg telefonos interjú keretében. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink