Javuló tendencia ‒ idén kevesebb szabálytalanságot tárt fel a téli szezonális ellenőrzés
Több mint 1300 ellenőrzést végeztek az élelmiszerlánc-felügyelők a téli szezonális ellenőrzéssorozat alkalmával decemberben. Az akció kapcsán az Agrárminisztérium államtitkára, dr. Nobilis Márton kiemelte, minden területen kis mértékben csökkent a feltárt hiányosságok gyakorisága. Az élelmiszerlánc szereplők és a hatóság hatékonyan szolgálták az ünnepek alatt a fogyasztók érdekeit.
2023 decemberében az ünnepi időszak közkedvelt termékei és vendéglátóhelyei álltak az élelmiszerlánc-felügyelet középpontjában. Az országos szinten összehangolt, téli szezonális ellenőrzést a Nébih irányításával a vármegyei és a járási hivatalok szakemberei végezték el, melyhez egy-egy speciális szakterületen a Nébih ellenőrei is csatlakoztak.
Az ellenőrzéssorozatot elrendelő dr. Nobilis Márton államtitkár az eredményeket összefoglalva elmondta, országosan összesen 1 342 ellenőrzésre került sor, a felügyelők 8 alkalommal szabtak ki figyelmeztetést, további 78 esetben bírságot. Leggyakrabban, 73 esetben, higiéniai problémákat tapasztaltak, ugyanakkor általánosan elmondható, hogy kis mértékben, de minden területen csökkent a feltárt hiányosságok gyakorisága. Összesen 214 élelmiszertételt kellett kivonni a forgalomból, melynek jellemző oka a fogyaszthatósági, illetve a minőségmegőrzési idő lejárta volt (171 tétel esetében).
Az év végi időszak szokásainak megfelelően 167 adventi, karácsonyi vásáron, ünnepi rendezvényen ellenőrizték a kitelepült vendéglátó egységeket a felügyelők – összegezte az államtitkár. Általános tapasztalat, hogy a vendéglátók megfelelően felkészültek, az élelmiszer-higiéniai és -biztonsági szempontokkal tisztában vannak. E területen főleg a dolgozókat érintő általános higiénés hiányosságok fordultak elő (az ellenőrzések 5,4%-ában). Jellemző volt például, hogy hiányzott a fertőtlenítő hatású kézmosószer, valamint, hogy a dolgozók elmulasztották a kézmosást a pénzkezelés és az ételkiadás között.
Az időszakos rendezvények kapcsán dr. Nobilis Márton kiemelte, további 39 egységnél a forralt bor kínálatot is vizsgálták a felügyelők. Összesen 4 vendéglátónál hiányzott a gyártmánylap és 2 terméket kellett kivonni a forgalomból a nyomonkövetés hiánya miatt. A hatóság 2 esetben döntött bírság kiszabása mellett.
A 2023-as téli szezonális ellenőrzéssorozat összességében kedvező tapasztalatokkal, javuló tendenciával zárult, pozitív visszajelzést nyújtva a hatóság egyik alapvető célja és törekvése kapcsán, amely 2024-ben is a stabil élelmiszerbiztonság biztosítása, a fogyasztók hatékony védelme lesz ‒ foglalta össze dr. Nobilis Márton.
Kapcsolódó cikkeink
A kánikula is hatással lesz az élelmiszerárakra
Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) júliusi elemzése, amely a…
Tovább olvasom >AM: hasznos és értékteremtő tevékenység a házikertek művelése
A minőségi élelmiszer előállításában fontosak a házikertek, kiemelkedő szerepük van…
Tovább olvasom >AM: augusztus 13-tól lehet pályázni a kisebb feldolgozó üzemek fejlesztésére
Az Agrárminisztérium 50 milliárd forintos forrással hirdette meg a „Feldolgozó…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >