Javulhat a kkv-k versenyhelyzete

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 03. 24. 11:07

Erősödhet a kkv-k piaci pozíciója, a vállalkozások negyede véli úgy, hogy egy éven belül javulhat versenyhelyzete – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Az élénkülésre nagy szükség van, hiszen a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában épphogy benne vagyunk a középmezőnyben, míg az Európai Unió tagállamai közül a sereghajtók táborát erősítjük.

iroda

A K&H kkv bizalmi index félezer hazai kkv-t kérdezett meg arról, hogyan alakulhat idén versenyhelyzete konkurenseihez képest. A közel másfél évvel ezelőtti mélypontot követően egyre több vállalkozás bízik javuló versenyhelyzetében. „A cégvezetők nyilatkozatai alapján azt látjuk, hogy a vállalkozások stabilnak vélik piaci pozíciójukat, hiszen döntő többségük (71%) szerint nem változik versenyhelyzetük versenytársaikkal szemben a következő egy év során. A javuló versenyhelyzetre számítók aránya azonban kismértékben, 20%-ról 24%-ra nőtt, tehát közel minden negyedik kkv véli úgy, hogy idén erősödhetnek konkurenseikkel szemben” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. A Világgazdasági Fórum legutóbbi versenyképességi rangsora alapján van még hova fejlődnünk, hiszen Magyarország világviszonylatban a 69., a 28 tagból álló Európai Uniós országok között pedig a 25. helyen szerepel.

A különböző méretű vállalkozások közül a legnagyobb kkv-k eddig általában jóval derűsebben látták piaci pozíciójukat, most azonban fordult a kocka: míg a középvállalkozásoknál erőteljesen, 30%-ról 24%-ra lecsökkent a javuló versenyhelyzetre számítók aránya, addig a mikrovállalkozásoknál éppen ellenkezőleg, kifejezetten megugrott a jobb piaci pozícióra számító cégek aránya. Úgy tűnik tehát, hogy a kicsik felzárkózhatnak a nagyokhoz” – mondta el Kovács Viktor Zoltán. Ez egybecseng azzal, hogy a kisebb vállalkozások sokkal inkább vállalkozásbarátnak látják a kormányzat gazdaságpolitikáját: míg a kisvállalkozások 23%-a és mikrovállalkozások 22%-a számít kifejezetten vállalkozásbarát intézkedésekre a következő egy évben, addig a középvállalkozásoknál mindössze 15% ez az arány. „Az idei évben elérhető kedvező MFB források, valamint a várhatóan felgyorsuló uniós pályázatok megjelenése segíthet a versenyképességen, amennyiben ténylegesen vállalkozásfejlesztésre fordítják azokat” – tette hozzá a szakember.
Ha a különböző ágazatokat nézzük, elsősorban az ipari és a kereskedelmi cégek vélik úgy, hogy idén jobb helyzetbe kerülhetnek az ágazat többi szereplőjéhez képest, miközben az agráriumban az átlaggal megegyező arányban, a szolgáltató szektorban pedig csupán minden ötödik kkv vélekedik így.

Kapcsolódó cikkeink