Javulhat a vállalkozások versenyhelyzete

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 24. 13:17

„A múlt héten publikált nemzetközi versenyképességi rangsorban a tavalyi helyezéshez képest öt hellyel romlott Magyarország pozíciója, ami összecseng a hazai kkv-k saját versenyhelyzetük várt változásának tavalyi megítélésével. A legutóbbi kkv kutatás eredményei alapján a következő időszakban jelentős pozitív ugrásra ugyan nem lehet számítani, de kisebb javulás – főként a középvállalkozások esetében – mindenképpen prognosztizálható” – nyilatkozta Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

A 2011 első negyedévében megkérdezett vállalatvezetők többsége (58%) stagnáló saját versenypozíciót vár a következő egy évre a tavaly ilyenkor jellemző 52%-os arányhoz képest. Eközben jelenleg a vállalkozások negyede javuló helyzetet prognosztizál, míg versenyhelyzetének romlására a kkv-k 14%-a számít. Ennél pozitívabb azonban a kép a középvállalkozásoknál, hiszen a nagyobb vállalkozások közül minden harmadik cég javuló versenypozícióra számít.

A megkérdezésben részt vevő hazai vállalkozások leginkább a belföldi kisvállalatokat és a multinacionális cégeket tartják versenytársnak. Jóval kisebb mértékben veszélyeztetik működésüket a távol-keleti, illetve az Unió országainak vállalkozásai, miközben csupán minden tizedik kkv tekinti konkurenciának a kelet-európai cégeket.
Míg az ipari és szolgáltató cégek elsősorban a többi belföldi céget tekintik versenytársnak, addig a kereskedelmi szektorban a hazai és a multinacionális cégeket egyforma arányban jelölték meg konkurenciának a cégvezetők. A távol-keleti cégek elsősorban közép-magyarországi (budapesti és Pest megyei) cégek számára jelentenek versenyt.

Kapcsolódó cikkeink