Javítani kell a sertéságazat működési feltételein

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 01. 13:16

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által kidolgozott stratégiai sertésprogramot (sertésstratégiát) összhangba kell hozni a magyar növekedési tervvel; ezt az álláspontot fogalmazta meg a kormány a kidolgozott program megtárgyalását követően – mondta Feldman Zsolt csütörtökön.

A VM helyettes államtitkára a Sertés újság, valamint a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) szakmai tanácskozásán beszélt erről csütörtökön Budapesten.

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy az ágazat szereplőinek pénzhez jutását meg kell oldani, ez fontos feltétele annak, hogy a tenyésztők, a feldolgozók megfelelő minőségű termékeket állítsanak elő. Ezért a szaktárca könnyíteni kívánja az ágazat szereplőinek forráshoz jutását – jelezte.

A helyettes államtitkár kifejtette, hogy a stratégiai sertésprogram úgy valósítható meg sikeresen, ha végrehajtásában részt vesznek a termékpálya szereplői, a termelőtől a feldolgozón át a kereskedőig.

Feldman Zsolt felhívta a figyelmet a bel- és külpiaci helyzet megismerésének fontosságára. A magyar termékek csak akkor lehetnek versenyképesek és nyereséget hozók az előállítók számára, ha pontos piaci ismeretek birtokában jutnak a piacra – mutatott rá.

A helyettes államtitkár a piaci siker feltételének nevezte, hogy a termékpálya szereplői összefogjanak, integrálódjanak, és közösen lépjenek fel alapvető érdekeik érvényesítésére.

A jelen lévő szakemberek egyetértettek abban, hogy összefogás szükséges az ágazat szereplői között. Ugyanígy szükségesnek tartották a sertésvertikumban a feketegazdaság visszaszorítását, a transzparens tevékenységet.

A konkrét teendők megvitatására, illetve az ágazat általános helyzetének javítása érdekében Németh Antalnak, a VHT elnökének javaslatára a jelenlévők megállapodtak abban, hogy március második felében fórumot tartanak a szakmai kérdésekről. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink