Játékos fagylaltverseny
A Magyar Cukrász Ipartestület idén is a SIRHA Budapest cukrász szakmai partnereként volt jelen a SIRHÁ-n. Előző számunkban már beszámoltunk az idén debütáló Fagylalt Kaland 2024 verseny fejleményeiről, ám az ipartestület új projektjének kulisszái mögé is érdemes betekinteni.
A cikk a Trade magazin 2024/6-7. lapszámában olvasható.
Az idei kiállítás legnagyobb újdonsága a Fagylalt Aréna – Gelato Square volt, melynek célja, hogy teret adjon és támogassa a kézműves fagylalt kultúráját.
A tervezés folyamata már a 2022. évi kiállításon megkezdődött – akkor vetődött fel a tanulói fagylaltverseny gondolata. Sok tervezés és szervezés után idén a Fagylalt Kalandban profi cukrász- és fagylaltmesterek vezetésével, az ország hat különböző szakiskolájából delegált tanulók mérhették össze a tudásukat.
Az ipartestület számára az volt a fontos, hogy a tanulók belelássanak a fagylaltkészítés menetébe, és találkozhassanak a magyar és külföldi cukrász példaképekkel, remélve, hogy egy ilyen élményből a gyerekek évekig erőt tudnak majd meríteni, büszkék lesznek arra, hogy részt vettek egy ilyen nemzetközi versennyé avanzsált megmérettetésen, megerősítést kapnak a nehezebb pillanatokban is, és így talán ennyivel kevesebb pályaelhagyó lesz a szakmákban.
Mind a mesterek, mind a szakoktatók részéről pozitív volt a verseny fogadtatása, a felkért kollégák örömmel csatlakoztak. A 4 magyar és 2 olasz szakember első hívásra elvállalta a nem mindennapi feladatot, így igazán tekintélyes csapatkapitányok vezették a fiatalok csapatait.
Hat szakképző iskola delegált tanulókat – őket előző számunkban már bemutattuk –, a legtöbb csapatot hatalmas szurkolótábor is elkísérte.
A zsűrizés feladatát a Riminiben megrendezett Gelato World Cup 2024. világbajnoki bronzérmes magyar csapat tagjai vállalták: Somogyi Renáta fagylaltmester, Fodor Sándor séf, cukrász, Füredi Krisztián cukrászmester és Gácsi Zoltán kreatív cukrász.
A versenyen három csapat dolgozott egy időben, 100 perc állt rendelkezésükre, hogy a Mystery Boxból kisorsolt két alapanyagból két különböző fagylaltot készítsenek. Rendelkezésre álltak a szponzor cégek által felkínált alapanyagok a piactéren, illetve a kiállítók standjainál is be lehetett még szerezni a szükségesnek ítélt hozzávalókat.
A verseny után megszólaló profik és oktatók szavaiból idézünk.
Damniczki Balázs cukrászmester: Fantasztikus volt a hangulat. Egészen más közönség előtt versenyezni, mint otthon felkészülni. A gyerekekkel az erőpróba előtt 2 órával tudtunk megismerkedni; ők nem voltak még versenyen, akkor kezdtek el izgulni, amikor Harsányi Levente egyenként bemutatta őket a közönségnek! Az én csapatom itt találkozott először fagylaltgéppel. A gyerekek a kimérésnél, bekeverésnél, főzésnél önállóan dolgoztak, a fagyik díszítését együtt oldottuk meg.
Kis Sándor oktató, Mórahalom: A sorsolás vagy inkább a sors vetette az utunkba Damniczki Balázst, aki ismeretlenségünk ellenére is szívélyesen, barátságosan fogadott bennünket. A helyszínen gyorsan felmérte, hogy fagyiban (ahogy szerinte a többi iskola is) meglehetősen kezdő cipőben járunk. Hihetetlen érzés volt ennyi top kategóriás mestert látni! Emberileg és szakmailag is nagyon sokat profitáltunk!
Bognár Éva szakoktató, Győr: Nemhogy tanulóként, de szakmabeliként sem hétköznapi lehetőség világversenyek győzteseivel és külföldi mesterekkel együtt dolgozni. A mesterek és a szervezők közvetlensége hamar oldotta a feszült légkört, így a verseny kezdetére már nyoma sem volt a korábbi aggodalmunknak. Rengeteg új ismeretre tettünk szert, a hibák kiküszöbölésétől, az anyaghányadok és hőmérsékletek fontosságán át, egészen a díszítésig minden területről hasznos tudást szerezhettünk. Az olasz fagylaltmester társaságában nemcsak munkamódszereikből, de életfelfogásukból is rengeteget tanulhattunk. //
Kapcsolódó cikkeink
Az év bejglijei
A Magyar Cukrász Ipartestület az idén ötödik alkalommal hirdette meg…
Tovább olvasom >Vas vármegyei cukrászdzsembori
Szeptember végén verőfényes napsütés és vendégszerető házigazdák fogadták a háromnapos…
Tovább olvasom >Statisztikák tükrében
Helyzetkép a cukrászdákból – Nehéz szemeszter elé nézhetünk címmel tartott…
Tovább olvasom >További cikkeink
2025 lesz a magyar sörturizmus éve?
18 magyar, kisüzemi sörfőzdébe kalauzol el a Bakancslista 2025 –…
Tovább olvasom >Macsó megközelítés a vásárlásban – A nap képe
Az USA-ban működik (legalább) egy olyan hipermarket, ahol a bevéárláshoz…
Tovább olvasom >Új szabályozás a munkaegészségügyi vizsgálatok terén: mit jelent ez a szállodaipar számára?
2024. szeptember 28-tól jelentős változások léptek életbe a munkaegészségügyi vizsgálatok…
Tovább olvasom >