Japán feloldotta a magyar baromfihús importjának tilalmát

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 04. 11:22

Japán június 2-tól feloldotta a magyar baromfihús importjának tilalmát, amelyet azután vezetett be, hogy februárban madárinfluenzát mutattak ki egy Békés megyei baromfitelepen – közölte csütörtökön a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-vel a japán agrártárca (MAFF) tájékoztatására hivatkozva.

baromfi-ok

A közlemény szerint korlátozás nélkül szállíthatja Magyarország Japánba a június 2. után született naposcsibéket, szárnyasokat, azok húsát és az azokból készített termékeket, készítményeket, valamint a június 2. után tojt tojásokat.

Európán kívül Japán a magyar élelmiszeripari termékek legnagyobb felvevő piaca. 2013-ban 67 millió euró értékben exportált Magyarország élelmiszert Japánba, idén az éves kivitel értéke elérheti vagy meghaladhatja a 100 millió eurót a KKM becslése szerint.

A Japánba szállított magyar élelmiszeripari termékek 89 százalékát a hús és húskészítmények, sertéshús, baromfihús, libamáj, nyúlhús teszik ki, de növekszik a kereslet a magyar borok iránt is – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó cikkeink