Japán elszívhatja Európából a keleti ételek alapanyagait
Nincs közvetlen hatással a fukusimai katasztrófa a Magyarországon működő japán éttermek és boltok forgalmára. Az általuk kínált áruféleségeket ugyanis a szigetországtól és így a radioaktív sugárzástól távol állítják elő. Nagyobb problémát jelent, hogy az Európában felhalmozott biztonságos élelmiszereket japán vevők vásárolják fel. Emiatt pedig emelkedhet a keleti éttermekben kínált ételkülönlegességek, például a nálunk is egyre népszerűbb szusi ára.
Az Európában működő japán boltok és éttermek árukészlete szinte teljes egészében európai vagy Japántól távol eső ázsiai országokból származik. Így alaptalan a radioaktiv szennyezéstől való félelem, a hazai japán éttermekben étkezni teljesen biztonságos – mondta a penzcentrum.hu kérdésére a budapesti Fuji étterem chefje, Miyazaki Emiko.
A japán élelmiszerpiac helyzete viszont korántsem rózsás. A szökőár és a fukusimai atomerőmű katasztrófája miatt a legtöbb alapvető élelmiszert (rizs, szójaszósz és hal) felvásárolták, azokból komoly hiány mutatkozik. Az európai raktárak ellenben ma még tele vannak a japán konyhában nélkülözhetetlen alapanyagokkal, nagy kérdés, meddig.
A penzcentrum.hu kérdésére egy budapesti japán étterem képviselője elmondta: még nem küzdenek alapanyaghiánnyal. A gond akkor lehet nagy, ha a szigetországi élelmiszerhiányt az európai raktárkészletekből próbálják majd pótolni. A hatalmas németországi raktárakban tárolt száraz és friss alapanyagok ugyanis könnyen találhatják magukat a japán konyhák asztalain, ha továbbra is ekkora kereslet jellemzi majd a japán élelmiszerpiacot.
Márpedig a japán kereslet is könnyen fordulhat az európai termékek felé, hiszen ott egyre növekszik a bizalmatlanság a helyi élelmiszerek iránt. Tejben és sóskában is találtak már radioaktivitásra utaló nyomokat. A helyi hatóságok viszont nem tudják megnyugtatni teljesen az embereket.
Az étkezési kultúra alapvető elérései miatt a nálunk kevésbé fogyasztott haltermékek, rizs, szójaszósz importja ugorhat meg a leginkább. Ha ez bekövetkezik, az igencsak megtizedelheti a készleteket, ami az árak növekedését okozhatja. A drágulás pedig nem csak a japán, hanem az összes ázsiai ételt kínáló vállalkozás, így a rizst és a szójaszószt ugyancsak nagy mennyiségben használó kínai éttermek árképzésére is hatással lehet.
Minden azon múlik, mekkora lesz a japán érdeklődés. Száraz alapanyagokból például európai szemmel hatalmas készletek vannak ugyan, de a japán szükséglet jóval nagyobb az európainál, így a feltámadó kereslet pillanatok alatt kisöpörheti a raktárakat. Hasonló a helyzet a hal esetében is. Ha például az Európában legkeresettebbnek számító norvég lazacra japán vevők is bejelentkeznek, az biztosan drágulást jelentene. Ez különösen az olcsó alapanyagból dolgozó éttermeket viselheti meg – írja a penzcentrum.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >