Januárban tíz hónapja a legnagyobb mértékben csökkent az euróövezet ipari termelése

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 13. 11:47

A vártnál jobban, tíz hónapja a legnagyobb mértékben csökkent januárban az ipari termelés az euróövezetben és az EU-ban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése szerint.

Januárban az ipari termelés az előző havihoz képest 3,2 százalékkal, tavaly március óta a legnagyobb mértékben csökkent az euróövezetben és 2,1 százalékkal csökkent az EU-ban, szemben a decemberi, mindkét régióban 1,6 százalékos növekedéssel. A piac 1,8 százalékos havi csökkenést várt az euróövezetben januárra.

Az ipari termelés januári csökkenése elsősorban a tőkejavak termelésében bekövetkezett visszaesésnek tulajdonítható, ami 14,5 százalékos volt az euróövezetben és 12,8 százalékos az EU-ban az előző hónaphoz, illetve rendre 12,1 százalékos és 10,1 százalékos az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

A legnagyobb havi csökkenést Írországban regisztrálták januárban, 29,0 százalékost, illetve Máltán 9,4 százalékost, valamint Észtországban 6,6 százalékost. A legnagyobb mértékben Lengyelországban nőtt az ipari termelés januárban az előző havihoz képest, 13,3 százalékkal, Szlovéniában 10,6 százalékkal és Litvániában 7,2 százalékkal.

Az egy évvel korábbitól a januári ipari termelés az euróövezetben 6,7 százalékkal maradt el, az EU-ban pedig 5,7 százalékkal. Az euróövezet ipari termelése decemberben 0,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A piac 2,9 százalékos éves csökkenést várt decemberre az euróövezetben.

Egy év alatt a legnagyobb mértékben Írországban csökkent az ipari termelés januárban, 34,1 százalékkal, Észtországban 8,6 százalékkal és Bulgáriában 7,6 százalékkal. A legnagyobb éves növekedést Szlovéniában regisztrálták, 12,2 százalékost, Görögországban 10,5 százalékost és Dániában 5,3 százalékost.

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink