Januárban nőtt az EU és az euróövezet kiskereskedelmi forgalma

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 03. 03. 11:13

Nőtt a januári kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az Európai Unióban az előző hónaphoz képest.

EU

Az EU statisztikai hivatal, az Eurostat csütörtökön azt közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában 0,4 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom volumene januárban az előző hónaphoz viszonyítva, amikor 0,6 százalékos növekedést jegyeztek fel.

A 28 tagú Európai Unióban 0,8 százalékos forgalomemelkedés volt januárban a decemberi 0,3 százalékos növekedést követően.

Éves szinten januárban 2 százalékkal nőtt az euróövezet és 2,8 százalékkal az Európai Unió kiskereskedelmi forgalma.

Az euróövezeti tagállamokban a januári bővülést a nem élelmiszertermékek forgalmának 0,7 százalékos, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalmának 0,5 százalékos, és az üzemanyagforgalom 0,1 százalékos növekedése váltotta ki.

Az EU 28 országában a nem élelmiszertermékek forgalma 1,1 százalékkal, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma 0,7 százalékkal, az üzemanyagforgalom 0,5 százalékkal nőtt.

A legnagyobb havi növekedést Portugália (+5,9 százalék), Lengyelország (+3,4 százalék) és Szlovénia (+3 százalék) érte el januárban. A kiskereskedelmi forgalom a legnagyobb mértékben Luxemburgban csökkent, 1,2 százalékkal, majd Ausztria és Szlovénia következett, mindkét országban 1,1 százalékos csökkenést jegyeztek fel.

Magyarországon 0,1 százalék forgalomcsökkenés volt decemberhez képest.

Éves összehasonlításban az euróövezetben 3 százalékkal növekedett a nem élelmiszertermékek januári forgalma, az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma 1,4 százalékkal bővült, az üzemanyageladás 0,3 százalékkal emelkedett.

Az EU-ban a nem élelmiszer szektor forgalma januárban 3,9 százalékkal, az élelmiszerek, italok és dohánytermékeké 2,1 százalékkal, az üzemanyagoké 1,4 százalékkal nőtt éves összevetésben.

Tavaly januárhoz képest Romániában nőtt a leginkább a kiskereskedelmi forgalom, 15,6 százalékkal, majd sorrendben Észtország következett 8,9 százalék bővüléssel. Magyarországon 2,1 százalék volt az éves szintű forgalomnövekedés. A legnagyobb forgalomcsökkenés Belgiumban volt 2,2 százalékkal, majd Ausztria következett 0,5 százalékkal. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink