Januárban fizetni kell a NÉBIH-nek

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 24. 11:55

A tavaly bevezetett élelmiszerlánc-felügyeleti díj, 2012-re szóló második részét január végéig meg kell fizetni. Az idei felügyeleti díj bevallás elkészítésére 2013. április 1-jétől nyílik lehetőség. A hatóságok évente 350 ezer ellenőrzést, illetve 1,5 millió vizsgálatot végeznek olvasható a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) emlékeztetőjében.

A díj az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv, a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a kormányhivatalok bevétele és az élelmiszerlánc hatósági felügyeleti tevékenységgel összefüggő feladatok ellátását fedezi.

A szakminisztérium véleménye szerint az élelmiszerlánc-felügyeleti díj arányos terhet ró az élelmiszerlánc szereplőire, szemben a korábbi, a hússzektort aránytalanul terhelő díjfizetési rendszerrel. Múlt év tavaszán jelent meg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallásának részletes szabályait tartalmazó rendelet. Az évente fizetendő felügyeleti díj bevezetésével minden olyan vállalkozás és vállalkozó részt vesz a hatósági-igazgatási tevékenység finanszírozásában, amelyek, illetve akik eddig is az élelmiszerlánc-felügyeletet végző szerv által nyújtott garanciák, szolgáltatások felhasználói voltak. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink