Januárban felgyorsult a kiskereskedelmi forgalom növekedése Csehországban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 13. 11:41

Januárban 2,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban az egy évvel korábbihoz viszonyítva a decemberi 1,2 százalék után – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal szerdán Prágában.

Havi összehasonlításban a kiskereskedelmi forgalom januárban egy százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi év utolsó hónapjában.

Tavaly decemberben megállt a 19 hónapos visszaesés, és a statisztikák újra mérsékelt növekedést mutattak. A januári növekedést elsősorban a folyamatosan lassuló infláció határozta meg – mutattak rá az elemzők. Pozitív hatást gyakoroltak az alacsonyabb banki kamatok is.

A januári növekedést elsősorban az iparcikkek, az üzemanyagok és az élelmiszerek iránti nagyobb érdeklődés mozgatta – mutatott rá Jana Gotvaldová, a statisztikai hivatal szakigazgatója sajtótájékoztatón.

„Az élelmiszerek iráni kereslet húsz hónap után emelkedett januárban”

– jegyezte meg a szakigazgató. Az iparcikkek forgalma 4 százalékkal, az üzemanyagoké 2,3 százalékkal az élelmiszereké pedig 0,4 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban.

Újra jobban ment az internetes üzleteknek, amelyek eladásai januárban 13,2 százalékkal emelkedtek.

A másik oldalon a háztartási kiadások 6,6 százalékkal, a ruházati cikkek és lábbelik 3,7 százalékkal, a számítógépes technika pedig 1,6 százalékkal visszaestek éves szinten.

Kapcsolódó cikkeink