Januárban 2,7 százalékkal csökkentek a német ipari megrendelések

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 07. 12:20

Januárban 2,7 százalékkal csökkentek a német ipari megrendelések árfolyam-, naptári- és szezonális hatásoktól megtisztítva a decemberi 1,6 százalék növekedés után – közölte szerdán a német gazdasági minisztérium. Elemzők 0,6 százalékos növekedést vártak.

A decemberi adatot az előzetes 1,7 százalék növekedésről 1,6 százalék növekedésre módosította a minisztérium.

A januári visszaesés messze elmarad az új megrendelések átlagos januári alakulásától. A beruházási javakra szóló megrendelések 5,5 százalékkal estek vissza, csakúgy, mint a külföldről érkező összes megrendelések. A fogyasztási cikkek megrendelése 2,9 százalékkal csökkent.

Két havi összevetésben a december-januárban beérkezett megrendelések 2,3 százalékkal csökkentek az október-novemberi periódushoz képest. Ezen belül a külföldi megrendelések 2,7 százalékkal, a belföldi megrendelések pedig 1,9 százalékkal csökkentek. A beruházási javak megrendelése kéthavi összevetésben 3,4 százalékkal csökkent, a fogyasztási javaké pedig 1,0 százalékkal.

A december-januári két havi periódusban az előző évihez képest az ipari megrendelések 2,6 százalékkal csökkentek. Ezen belül a belföldi megrendelések 0,8 százalékkal, a külföldi megrendelések pedig 3,9 százalékkal. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink