Januárban 1,3 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom Csehországban

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 16. 11:21

Januárban éves szinten 1,3 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom Csehországban – közölték csütörtökön a cseh statisztikai hivatalban (CSU).

Tavaly decemberben a növekedés 1,6 százalékos volt. A januári eredményt elsősorban a közszükségleti iparcikkek, az üzemanyagok és a járművek eladása befolyásolta kedvezően. Rontotta az eredményt ugyanakkor az élelmiszertermékek eladásának visszaesése.

A januári, szezonálisan és munkanaphatástól tisztított adatok szerint a kiskereskedelem decemberhez viszonyítva stagnált, míg éves szinten mintegy fél százalékkal csökkent.

Pavel Mertlík, volt pénzügyminiszter, a Raiffeisenbank vezető elemzője kedvezőnek nevezte a januári adatokat, mert a növekedés decemberben és januárban is magasabb volt a vártnál. “Főként a nem élelmiszeripari cikkek eladásának emelkedése meglepő. Úgy látszik, sikeres volt a januári kiárusítás” – vélekedett a volt szociáldemokrata miniszter.

Ugyanakkor az egész évi kilátásokat az elemzők nem látják rózsásnak, úgy vélik, sok a bizonytalanság. “A munkapiac kedvezőtlen fejlődése, a reális bérek csökkenése és a várható kormányzati takarékossági intézkedések mind olyan tényezők, amelyek nem fogják fogyasztásra ösztönözni a lakosságot” – állítja Miroslav Frayer, a Komercní Banka elemzője.

Az Eurostat közleménye szerint az Európai Unió 27 tagállamában januárban átlagban 0,4 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom értéke.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink