Január végéig tart a fokozott pangasius ellenőrzés

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 12. 19. 11:12

A távol keleti pangasius tenyészhelyeket gyakran kritizálják, mert Vietnamban, való igaz, másak az állategészségügyi szabályok, mint Európában. Magyarországon a hatóság már idén, az egyik élelmiszer áruház lánc kérésére végzett pangasius vizsgálatot, de a laboratórium elfogadható eredményeket produkált. Most viszont, az utolsó karácsonyi vásárlási roham előtt, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdától a pangasius haltermékek fokozott hatósági ellenőrzését rendelte el. A miniszter azt javasolja a fogyasztóknak, hogy jó minőségű, ellenőrzött, biztonságos és friss magyar halat vásároljanak. A pangasius termékek kiemelt ellenőrzése 2013. január 31-ig tart.

Néhány éve itthon is kapható a háziasszonyok által hamar megkedvelt pangasius, más néven cápaharcsa. Ma már bármelyik áruházlánc mirelit pultjában ott lapul a vietnami vizekből származó fagyasztott szálka nélküli hal. A kétféle méretben, 14–16 és a 16–23 dekásan kerülnek a szálka nélküli halak a fagyasztógondolákba.

A pangasius eredetileg ázsiai folyókban él, képes 40 kilósra és a 130 centisre megnőni, de a magyar fagyasztókban lévő apróbb halak olyan vietnámi haltelepekről érkeznek, ahol nem ritkán négyzetméterenként nyolcvan kilós példány próbál megélni és felfalni mindent, ami elé kerül. Az interneten számos történet kering a vietnámi haltenyésztési módszerekről. Éppen ezért rendelték el a fokozott ellenőrzést. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink