Jakab István: a teljes szakmát képviselte a Magosz listája a kamarai választáson

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 11. 08. 10:06

A teljes szakmát, a termelést, a feldolgozást és a kereskedelmet is képviselte az a 17 szervezet, amellyel a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) együttműködött és közös listát állított a november 3-i agrárkamarai választáson – mondta a Magosz elnöke sajtótájékoztatón.

Jakab István hozzátette: ehhez hasonló választás a rendszerváltás óta nem volt Magyarországon. Felhívta a figyelmet arra, hogy a választáson csaknem félszázezer kamarai tag vett részt – négyszer többen, mint az előző kamarai választáson –, ami azt jelzi, hogy az eredmény, a Magosz listájának győzelme, legitim.

Jakab István kitért rá: az agráriumban egység van. A jövő szempontjából és az ágazat számára fontos stratégiai kérdések megvitatása, megtárgyalása, előkészítése a választások nyomán felálló grémiumoknak – amelyek a legkisebb magyar falutól Brüsszelig a magyar vidéket képviselik – a feladata az új NAK keretein belül. Hozzátette: az ágazatnak a következő húsz évben nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie minden területen, mint az elmúlt években. Ezért mindenkire szükség van. A MOSZ tagságával eddig is korrekt kapcsolata volt a NAK-nak és az is marad, ők a magyar agrár- és élelmiszergazdaság részei – húzta alá Jakab István.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a választás eredményét ismertetve elmondta: a mintegy 360 ezer kamarai tagból a szavazáson 47 696-an jelentek meg, ami 13,21 százalékos részvételi arányt jelent. Az érvényes szavazatok száma 45 576 volt, amelyből 40 252-en a Magosz listájára (88,3 százalék), 5324-en (11,7 százalék) pedig a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) listájára szavaztak – közölte a NAK elnöke. Kiemelte: a kamarai tagok a mostani választáson jelentős felhatalmazást adtak, mert a részvételi arány kifejezetten magasnak ítélhető, és magas volt a Magosz és szövetségesei listájára szavazók aránya. Utalt arra, hogy 2008-ban az agrárkamarai választáson még a tagok 1 százaléka – 1200 ember – sem szavazott.

A NAK elnöke az MTI kérdésére elmondta: a következő öt évben több, az ágazat számára fontos kérdést is napirendre kell tűzni, meg kell oldani. Ezek között szerepel többek között az öntözés, ami a termésbiztonság egyik sarokköve, a jogi környezet gazdálkodóbaráttá tétele, könnyű és egyszerű hozzáférés az uniós forrásokhoz, a források elosztása és allokációja szintén kulcskérdés. Ez minden gazda érdeke. A NAK dolgozik továbbá azon, hogy az a struktúra, amelynek kiépítését megkezdte, tovább fejlődjön, és a tagság érdekében hatékonyan működjön.

Győrffy Balázs újságírói kérdésre közölte: a MOSZ jogtechnikai kifogással élt a NAK országos elnökségénél a kamarai választások lebonyolításával kapcsolatban. Az elnökség megállapította: a kamarai választásokat a hatályos jogszabályoknak megfelelően szervezték – fűzte hozzá.

(Forrás: MTI; fotó: Gyulai Tóth Zoltán)

Kapcsolódó cikkeink